járványveszélyfertőzésektbcÁNTSZ

Tbc-járványveszélyre figyelmeztet az ÁNTSZ

[origo] | 2010. 02. 04., 10:46
A tisztiorvosi szolgálat szerint járványveszély van Faddon, ahol egy hétgyermekes asszony betegedett meg tbc-ben; a községben mintegy ötven ember szűrését rendelte el a közegészségügyi hatóság, míg az önkormányzat hét gyermeket eltiltott az iskolalátogatástól.

A szekszárdi tüdőgondozó intézet vezetője, Gagyi Emma az MTI-nek nyilatkozva elmondta, jelenleg két faddi nőt ápolnak a szekszárdi kórházban, a családanyát tbc-vel kezelik, egy rokona esetében még nem bizonyosodott be a fertőzés.


László Eszter, az ÁNTSZ kistérségi tiszti főorvosa közölte: az eset nyomán az ÁNTSZ járványügyi kivizsgálást rendelt el. Mintegy ötven embert kerestek meg, akik közvetlen kapcsolatban álltak a beteggel, és határozatban kötelezték őket a szűrővizsgálatra.


Ennek végrehajtása húzódott el múlt hét csütörtöktől, mert vita alakult ki arról, hogy az ÁNTSZ-nek kell-e szállítania az érintetteket. Végül e hét keddjén a község önkormányzata szállítatta be a vizsgálatra az embereket.


László Eszter elmondta: Faddon tbc-járványveszély van, "de az ÁNTSZ és az önkormányzat mindent megtesz annak érdekében, hogy ne alakuljon ki járvány". Az, hogy más is megfertőződött-e, pénteken derül ki. Hozzátette: ezt követően a településen teljes lakossági szűrővizsgálatot szerveznek.


Fülöp János, a község független polgármestere az MTI-nek elmondta: a beteg családjához tartozó hét gyermeket a szűrővizsgálat eredményéig eltiltották a iskolába járástól. A falu vezetője arról is nyilatkozott, hogy mivel roma családról van szó, előfordul, hogy egy-egy üzletben rászólnak roma emberekre: ne nyúljanak az árukhoz, amiből konfliktusok alakulhatnak ki.


A polgármester szerint azért is húzódott a szűrés, mert az apa, bár kétszer is kapott önkormányzati segélyt, nem vitte el a gyerekeit a vizsgálatra, és aggodalomra adott okot, hogy a beteg - elhagyva a kórházat - többször is hazament Faddra. Fülöp János kijelentette, nem megnyugtató, hogy a jelenlegi jogszabályok szerint a fertőző betegeket nem lehet kötelezni a gyógykezelésre.


A tiszti főorvos erről azt közölte: ha valaki a határozat ellenére nem megy el a szűrésre, pénzbírságot szabhat ki az ÁNTSZ, majd a rendőrség segítségét kérheti a szállításhoz. Erre ezúttal nem volt szükség - jegyezte meg.


A szakember tájékoztatása szerint 2010-ben várhatóan kötelezővé teszik a tüdőszűrést Tolna megyében, miután tavaly csaknem megkétszereződött a tbc-s betegek száma. A szekszárdi tüdőgondozó adatai szerint 2009-ben a megyében 21-en betegedtek meg fertőző tüdőgümőkórban.

(MTI)

hirdetés

Ajánlat

Hirdetés

Nap tippje

Forrás: iStockphoto

Sót a szájba!

Torokfájásra, szájfekélyre vagy egyszerűen csak a fertőzések megelőzésére remek megoldás a sós vizes öblögetés.

Még több tipp »

Legújabb hozzászólás

Legolvasottabb cikkek

Erika0000 // 2011 // okt // 02

Az én apukámnak izületi gyulladása volt,ujjak,váll,könyök,forgó,térd,boka,már alig tudott mozogni.Elmentünk magán orvoshoz és felirt olyan fájdalomcsillapitó gyulladáscsökkentőt am...

Túladagolja az országot a vitaminguru (142)
Zsombi // 2010 // jan // 07

Ez a cikk odab*sz... ilyet hogy lehet irni?! Elmegz az ember esze... Én alig várom, hogy tél legyen és nagyokat havazzon é lapátolhassam! Csiki vagyok és ittt szokott is lenni hó :...

7 ok a hólapátolás ellen (20)
Szilvi75 // 2010 // feb // 23

Bocsánat, most látom csak, hogy hölgy írta a cikket. Még szomorúbb vagyok, már csak a cím miatt is. Egy kérdőjel a végén esetleg javított volna valamicskét, de ez a kijelentő mód.H...

Gyerekvállalás: 22 hónap türelem az apától (38)
ann16 // 2010 // máj // 11

Érdekes dolgok ezek...Az orvosom szerint a sárgatest hormon nem csinál kárt...ezért ajánlják a szoptatós anyukáknak is. Átmegy az anyatejbe valamennyi belőle , én ezért nem szedte...

A nőgyógyász rémtörténete a tamponhasználatról (53)
durcika // 2010 // okt // 12

Msn címem: ojuna@windowslive.com email címem:ojuna@freemail.hu

A világ legkövérebb emberének utolsó esélye (23)
ImpresszumMédiaajánlatAdatvédelemAz LifeNetwork kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva.a
A LifeNetwork szerkesztősége környezetbarát, hőszivattyús irodaházban működik.