idegrendszerregenerációbőrsejt

Közvetlenül bőrsejtből hoztak létre idegsejtet

[origo] | 2010. 01. 28., 10:50
Egerek bőrsejtjeit közvetlenül idegsejtté sikerült átalakítaniuk amerikai kutatóknak, kikerülve ezáltal az őssejtek vagy akár az ahhoz hasonló sejtek szükségességét. Az új módszerrel jelentősen felgyorsulhat a helyreállító orvoslás területe.

"A tanulmány hatalmas ugrás előre" - mondta Irving Weissman, a kaliforniai Stanford Egyetem őssejtbiológiával és regeneratív orvoslással foglalkozó intézetének igazgatója. A kutatást az intézetben végezték el, az eljárást szabadalmaztatták is.


A brit Nature tudományos magazin csütörtöki számában számolnak be a kutatók arról, hogy mindössze három gént használtak közönséges egérbőrsejtek közvetlenül idegsejtté való átalakítására. Az így létrehozott neuronokat "indukált idegsejtnek" nevezik.


"Ezek teljesen működőképes neuronok. Minden olyan alapvető dolgot el tudnak végezni, amelyet a neuronok tesznek az agyban - magyarázta Marius Wernig kutatásvezető. - Őszintén szólva nem voltam biztos benne, hogy működni fog. Végül viszonylag gyorsan sikerült".


Mint hozzátette, "csak meg kell találni a megfelelő átíró koktélt, és bármit, bármivé át tudsz alakítani".


Az átíró (transzkripciós) faktorok olyan gének, amelyek más géneknek közvetítik, hogy mit tegyenek. A szervezet minden sejtje tartalmazza a teljes DNS-állományt, ám a különféle sejtekben csak bizonyos gének működnek. Minden őssejtkutatás mögött a végső cél, hogy megtalálják a módot, mellyel a sejteket rábírhatják valamely más tevékenységre, mint amit addig végeztek.


A kísérletben a bőrsejtek átalakítása kevesebb mint egy hét alatt történt meg. Az így létrejött sejteket élő egerekbe fecskendezték be, és 32 nap elteltével azt állapították meg, hogy az egykori bőrsejtek neuronként viselkednek. Ráadásul az átalakítás sikeressége is többszöröse volt minden korábbinál a maga 20 százalékával. Következő lépésként emberi sejtek átalakításával próbálkozik a kutatócsoport, valamint az idegsejteken kívül más sejttípusok előállítását is megcélozzák.

(MTI)

hirdetés

Ajánlat

Hirdetés

Nap tippje

Forrás: iStockphoto

Sót a szájba!

Torokfájásra, szájfekélyre vagy egyszerűen csak a fertőzések megelőzésére remek megoldás a sós vizes öblögetés.

Még több tipp »

Legújabb hozzászólás

Legolvasottabb cikkek

Erika0000 // 2011 // okt // 02

Az én apukámnak izületi gyulladása volt,ujjak,váll,könyök,forgó,térd,boka,már alig tudott mozogni.Elmentünk magán orvoshoz és felirt olyan fájdalomcsillapitó gyulladáscsökkentőt am...

Túladagolja az országot a vitaminguru (142)
Zsombi // 2010 // jan // 07

Ez a cikk odab*sz... ilyet hogy lehet irni?! Elmegz az ember esze... Én alig várom, hogy tél legyen és nagyokat havazzon é lapátolhassam! Csiki vagyok és ittt szokott is lenni hó :...

7 ok a hólapátolás ellen (20)
Szilvi75 // 2010 // feb // 23

Bocsánat, most látom csak, hogy hölgy írta a cikket. Még szomorúbb vagyok, már csak a cím miatt is. Egy kérdőjel a végén esetleg javított volna valamicskét, de ez a kijelentő mód.H...

Gyerekvállalás: 22 hónap türelem az apától (38)
ann16 // 2010 // máj // 11

Érdekes dolgok ezek...Az orvosom szerint a sárgatest hormon nem csinál kárt...ezért ajánlják a szoptatós anyukáknak is. Átmegy az anyatejbe valamennyi belőle , én ezért nem szedte...

A nőgyógyász rémtörténete a tamponhasználatról (53)
durcika // 2010 // okt // 12

Msn címem: ojuna@windowslive.com email címem:ojuna@freemail.hu

A világ legkövérebb emberének utolsó esélye (23)
ImpresszumMédiaajánlatAdatvédelemAz LifeNetwork kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva.a
A LifeNetwork szerkesztősége környezetbarát, hőszivattyús irodaházban működik.