H1N1fertőzésekjárvány

Egyedül Romániában fertőz intenzíven a H1N1

[origo] | 2010. 01. 25., 17:44
Még nem esett át az újinfluenza-járvány második szakaszán Románia. A fertőzések száma nő, és az sem javít a helyzeten, hogy számos gyermekorvos H1N1-fertőzésként diagnosztizál sima influenzás megbetegedéseket.

Továbbra is nő a H1N1-megbetegedések száma Romániában, annak ellenére, hogy a többi EU-tagállamban a járvány elkezdett veszíteni intenzitásából, számol be az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteki jelentésére hivatkozva az Evenimentul Zilei (EvZ) bukaresti napilap. A járvány romániai terjedésének oka az, hogy a H1N1 viszonylag későn kezdett el fertőzni az országban: több hónapon át csak egymástól elszigetelt esetekben bukkant fel a vírus.

"Romániában csak később kezdődött a H1N1-járvány második szakasza, mint máshol Európában, így nálunk még járvány van, míg más európai államokban már jobb a helyzet. Továbbá Romániában főleg az időseket oltották az A/H1N1 ellen, és kevésbé a fiatalokat, noha az ifjabbak körében gyorsan terjed a fertőzés" - számolt be az okokról az EvZ kérdésére Molnár Géza, a Román Epidemiológiai Társaság elnöke. Az ország 22,2 milliós lakosságából valamivel több, mint 1,2 millióan kaptak oltást az újinfluenza ellen.


Erdélyben nem erős a járvány

Friss statisztikai adatok a H1N1-járványról január harmadik hetére érhetők el Romániában. Ezek szerint január 11 és 17. között a legtöbben Bukaresben lettek újinfluenzásak: 100 beteg közül 59-en kerültek kórházba. A járvány a fővároson kívül az észak-moldvai Botosani megyében erős, itt az említett időszakban 61 újinfluenzás beteget diagnosztizáltak, és 44-en kerültek kórházba ezzel a betegséggel. Az erdélyi Brassó megyében 32 új eset volt, míg Maros megyében 24.

Viszonylag sok, egyéves és annál fiatalabb gyermek esetében számoltak be újinfluenzás fertőzésről a kezelőorvosok, de ezek többségét a laborvizsgálatok nem erősítették meg. Ennek oka az, hogy az influenza és a H1N1 vírustörzs okozta újinfluenza tünetei klinikai értelemben azonosak. "A gyermekorvosok sok esetben sietősen újinfluenzaként diagnosztizálják a sima influenzát" - magyarázta az adatokat dr. Adriana Pistol, az állami népegészségügyi szolgálat fertőző betegségek elleni központjának (CPCBT) vezetője az EvZ-nek.

A statisztikák szerint január 11 és 17. között szinte 600 újinfluenzás esetet mutattak ki a laboratóriumi vizsgálatok. Az országban egyébként január második hetéhez képest a korábbi szint negyedével megnőtt a légúti megbetegedések száma, a legutolsó adatok szerint mintegy 70 ezren küszködnek ilyen betegséggel. További 18 ezer beteget tüdőgyulladással kezelnek. Az orvosok szerint az ezen a héten tapasztalható, különösen fagyos idő - melyben a fertőző mikroorganizmusok kevésbé terjednek - miatt nem valószínű, hogy csökken az új megbetegedések száma.

[origo]

hirdetés

Ajánlat

Hirdetés

Nap tippje

Forrás: iStockphoto

Sót a szájba!

Torokfájásra, szájfekélyre vagy egyszerűen csak a fertőzések megelőzésére remek megoldás a sós vizes öblögetés.

Még több tipp »

Legújabb hozzászólás

Legolvasottabb cikkek

Erika0000 // 2011 // okt // 02

Az én apukámnak izületi gyulladása volt,ujjak,váll,könyök,forgó,térd,boka,már alig tudott mozogni.Elmentünk magán orvoshoz és felirt olyan fájdalomcsillapitó gyulladáscsökkentőt am...

Túladagolja az országot a vitaminguru (142)
Zsombi // 2010 // jan // 07

Ez a cikk odab*sz... ilyet hogy lehet irni?! Elmegz az ember esze... Én alig várom, hogy tél legyen és nagyokat havazzon é lapátolhassam! Csiki vagyok és ittt szokott is lenni hó :...

7 ok a hólapátolás ellen (20)
Szilvi75 // 2010 // feb // 23

Bocsánat, most látom csak, hogy hölgy írta a cikket. Még szomorúbb vagyok, már csak a cím miatt is. Egy kérdőjel a végén esetleg javított volna valamicskét, de ez a kijelentő mód.H...

Gyerekvállalás: 22 hónap türelem az apától (38)
ann16 // 2010 // máj // 11

Érdekes dolgok ezek...Az orvosom szerint a sárgatest hormon nem csinál kárt...ezért ajánlják a szoptatós anyukáknak is. Átmegy az anyatejbe valamennyi belőle , én ezért nem szedte...

A nőgyógyász rémtörténete a tamponhasználatról (53)
durcika // 2010 // okt // 12

Msn címem: ojuna@windowslive.com email címem:ojuna@freemail.hu

A világ legkövérebb emberének utolsó esélye (23)
ImpresszumMédiaajánlatAdatvédelemAz LifeNetwork kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva.a
A LifeNetwork szerkesztősége környezetbarát, hőszivattyús irodaházban működik.