fertőzésekfertőzésterhességH1N1

Miért kell H1N1-fertőzött kismamán császármetszést végrehajtani?

[origo] | 2010. 01. 24., 12:01
Portálunk is számos olyan esetről számolt be, amikor terhes kismamákat támadott meg a H1N1-vírus. Több esetben császármetszéssel segítették világra a magzatokat, akik egészségi állapota jó volt, miközben édesanyjukat lélegeztető gépre kellett kapcsolni. Szakértőnk elmagyarázza, miért kell fertőzés esetén sürgősséggel elvégezni a császármetszést.
Forrás: iStockphoto.com

Anyai oldalról

 

Egy terhesség egészséges nőnél is megterheli a légzést és a keringést, nem véletlenül hívják másállapotnak. Az influenza okozta magas láz kifejezetten magas pulzusszámmal jár, amely a terhesség során eleve emelkedett, így a két hatás összeadódik, ez pedig extra mértékú terhelést ró a keringési rendszerre.

 

Ehhez hozzáadódik még, hogy a terhesség során a megnövekedett méh felnyomja a rekeszizmot, ami nehezíti a légvételt. Ugyanakkor a magzatnak is szüksége van oxigénre, így az édesanya légzésére még nagyobb terhelés jut. Az influenzavírusról, főleg a H1N1-ről tudjuk, hogy közvetlenül is károsíthatja a tüdőt. A két hatás itt is egy irányban érvényesül, így a keringés mellett a légzés is túlterhelődik. Az influenza szövődményeként tehát súlyos légzési elégtelenség alakulhat ki, ami különösképpen veszélyezteti a kismama egészségét.

 

Bár az influenzajárványban elég sok a fertőzött, a súlyos szövődmény viszonylag ritka egészséges felnőttek esetén. Nem így a kismamák esetén: náluk a szervezetet eleve megviselő terhesség gyakorivá teszi a súlyos, akár életveszélyes betegség-lefolyást.

 

Magzati oldalról

 

Mivel az influenzavírusok átjutnak a méhlepényen, megfertőzhetik a magzatot is. Időben elvégzett császármetszéssel a magzati fertőződés kivédhető. Ezen felül az édesanya kezelése során használt gyógyszerek is bejuthatnak a lepényen keresztül a magzatba, ráadásul bizonyos gyógyszerek terhességben nem is alkalmazhatóak. A császármetszés elvégzése révén az édesanya kezelése is könnyebbé válik, több gyógyszer használatára is lehetőség nyílik.

 

Nem könnyű döntés

 

Normális esetben mind a kismama, mind a szakorvos azt szeretné, hogy a magzat minél több időt töltsön az anyaméhben. H1N1-fertőzés esetén azonban több tényező is indokolja a császármetszést, amelyet ilyenkor is komoly mérlegelés előz meg. Szövődményekkel súlyosbított betegség esetén a beavatkozás egyszerre szolgálja az édesanya és a magzat egészségét - életben maradását.

 

Megelőzhető a baj

 

A terhességet akár még csak tervezgető hölgyeknek is ajánlom az oltást. Ha a fogantatás már megtörtént, akkor sincs baj, a mostanra alaposan bevizsgált készítmény a kilenc hónap bármelyik időszakában alkalmazható. Egészségünk védelme akkor is a legfontosabb, ha gyermeket hordunk a szívünk alatt. Ezen felül az újszülöttek számára csak a kismama által termelt immunanyagok adnak védelmet életük első évében az influenza ellen, hiszen egyéves korig még mindig nem alkalmazható a vakcina.

 

Dr. Lőrincz Ildikó, szülész-nőgyógyász

hirdetés

Ajánlat

Hirdetés

Nap tippje

Forrás: iStockphoto

Sót a szájba!

Torokfájásra, szájfekélyre vagy egyszerűen csak a fertőzések megelőzésére remek megoldás a sós vizes öblögetés.

Még több tipp »

Legújabb hozzászólás

Legolvasottabb cikkek

Erika0000 // 2011 // okt // 02

Az én apukámnak izületi gyulladása volt,ujjak,váll,könyök,forgó,térd,boka,már alig tudott mozogni.Elmentünk magán orvoshoz és felirt olyan fájdalomcsillapitó gyulladáscsökkentőt am...

Túladagolja az országot a vitaminguru (142)
Zsombi // 2010 // jan // 07

Ez a cikk odab*sz... ilyet hogy lehet irni?! Elmegz az ember esze... Én alig várom, hogy tél legyen és nagyokat havazzon é lapátolhassam! Csiki vagyok és ittt szokott is lenni hó :...

7 ok a hólapátolás ellen (20)
Szilvi75 // 2010 // feb // 23

Bocsánat, most látom csak, hogy hölgy írta a cikket. Még szomorúbb vagyok, már csak a cím miatt is. Egy kérdőjel a végén esetleg javított volna valamicskét, de ez a kijelentő mód.H...

Gyerekvállalás: 22 hónap türelem az apától (38)
ann16 // 2010 // máj // 11

Érdekes dolgok ezek...Az orvosom szerint a sárgatest hormon nem csinál kárt...ezért ajánlják a szoptatós anyukáknak is. Átmegy az anyatejbe valamennyi belőle , én ezért nem szedte...

A nőgyógyász rémtörténete a tamponhasználatról (53)
durcika // 2010 // okt // 12

Msn címem: ojuna@windowslive.com email címem:ojuna@freemail.hu

A világ legkövérebb emberének utolsó esélye (23)
ImpresszumMédiaajánlatAdatvédelemAz LifeNetwork kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva.a
A LifeNetwork szerkesztősége környezetbarát, hőszivattyús irodaházban működik.