pszichológiaalváspozíciószemélyiség

Miről árulkodik az alvási pozíciód?

[origo] | 2010. 01. 19., 8:32
Melyek a leggyakoribb pozíciók, és milyen személyiségjegyek kapcsolhatók az egyes pozíciókhoz? - ezekre a kérdésekre kereste a választ egy brit alváskutató csoport. 

"Éber állapotban igyekszünk figyelni a testbeszédre, mi viszont arra voltunk kíváncsiak, hogy tudattalan állapotban mi jön át a személyiségből" - nyilatkozta Chris Idzikowski kutatásvezető, a brit Surrey Egyetem tanára, és egy alvási problémákkal foglalkozó tanácsadó intézet igazgatója. Kutatásuk, amelyben 1000 ember vett részt, hat közkedvelt alvási pozíciót azonosított.

1. Magzati pozíció (oldalt alvás)

A legnépszerűbb alvási pozíciónak az oldalon történő összegömbölyödés, a magzati pozíció bizonyult. Az emberek 51 százaléka alszik így, a nőknél kétszer jellemzőbb, mint a férfiaknál. Az így alvók rendszerint szerény, elsőre távolságtartó, félénk, ám hamar feloldódó, érzékeny személyiségjegyeket mutatnak.

2. Tölgyfa pozíció (oldalt alvás)

A tölgyfának nevezett pozícióban - oldalt fekve, lábak kinyújtva, kezek a test mellé simulva - alvók társaságot kedvelő, könnyed személyiségek. Az emberek 14 százaléka alszik így. A kutató szerint az ily módon pihenők könnyen megbíznak idegenekben, sőt, időnként naivak, hiszékenyek is.

Forrás: [origo]


3. Könyörgő pozíció (oldalt alvás)

A tölgyfához hasonló pozícióban alszanak ők, azaz oldalukon, lábak kinyújtva, de kezük a testük előtt hever. Az embereknek 13 százaléka alszik így. Nyitott, de kissé gyanakvó és cinikus személyiségek ők. Lassan döntenek, de ha elhatározzák magukat, megingathatatlanok.

4. Katona pozíció (háton alvás)

Katona pozícióban, azaz háton, kezük az oldaluknál, alszik az emberek 8 százaléka. Ők többnyire csendesek és zárkózottak. Nem szeretik a sok hűhót, és általában komolyabb elvárásaik vannak embertársaik felé. A katona pozícióban alvók nagy része horkol, és gyakrabban panaszkodik arra, hogy rosszul aludt, mint az egyéb pózokban alvók.

5. Szabadesés pozíció (hason alvás)


 

Hason fekvés közben a kéz vagy öleli a párnát, vagy a fej mellett van előrenyújtva. A megkérdezettek 7 százaléka preferálta ezt a pozitúrát. Ők jellemzően társaságkedvelő, gyakran kissé pimasz személyiségek, akik a kritikát nem igazán bírják.

6. Tengericsillag pozíció (háton alvás)

A legritkább pozíció, az emberek csupán öt százaléka alszik tengericsillag pozícióban, azaz hanyatt fekve, lábukat, karjukat széttárva. A kutatás szerint ők jellemzően igénytelen, szerény emberek. Nem szeretnek a középpontban lenni, viszont jó barátok, lehet rájuk számítani. Jellemzően horkolnak.

 


 

[origo]

hirdetés

Ajánlat

Hirdetés

Nap tippje

Forrás: iStockphoto

Sót a szájba!

Torokfájásra, szájfekélyre vagy egyszerűen csak a fertőzések megelőzésére remek megoldás a sós vizes öblögetés.

Még több tipp »

Legújabb hozzászólás

Legolvasottabb cikkek

Erika0000 // 2011 // okt // 02

Az én apukámnak izületi gyulladása volt,ujjak,váll,könyök,forgó,térd,boka,már alig tudott mozogni.Elmentünk magán orvoshoz és felirt olyan fájdalomcsillapitó gyulladáscsökkentőt am...

Túladagolja az országot a vitaminguru (142)
Zsombi // 2010 // jan // 07

Ez a cikk odab*sz... ilyet hogy lehet irni?! Elmegz az ember esze... Én alig várom, hogy tél legyen és nagyokat havazzon é lapátolhassam! Csiki vagyok és ittt szokott is lenni hó :...

7 ok a hólapátolás ellen (20)
Szilvi75 // 2010 // feb // 23

Bocsánat, most látom csak, hogy hölgy írta a cikket. Még szomorúbb vagyok, már csak a cím miatt is. Egy kérdőjel a végén esetleg javított volna valamicskét, de ez a kijelentő mód.H...

Gyerekvállalás: 22 hónap türelem az apától (38)
ann16 // 2010 // máj // 11

Érdekes dolgok ezek...Az orvosom szerint a sárgatest hormon nem csinál kárt...ezért ajánlják a szoptatós anyukáknak is. Átmegy az anyatejbe valamennyi belőle , én ezért nem szedte...

A nőgyógyász rémtörténete a tamponhasználatról (53)
durcika // 2010 // okt // 12

Msn címem: ojuna@windowslive.com email címem:ojuna@freemail.hu

A világ legkövérebb emberének utolsó esélye (23)
ImpresszumMédiaajánlatAdatvédelemAz LifeNetwork kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva.a
A LifeNetwork szerkesztősége környezetbarát, hőszivattyús irodaházban működik.