hepatitisz járványfertőzésekhepatitisz-C

Hepatitis: a fertőzöttek zöme nem is tud betegségéről

[origo] | 2010. 01. 17., 10:00
A Májbetegek Európai Szövetségének (ELPA) hepatitis tanulmánya szerint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai régiójában körülbelül 14 millió ember szenvedhet krónikus hepatitis B-ben, 9 millió pedig hepatitis C-ben. 90 százalékuk azonban nem is tud a betegségéről!
Forrás: iStockphoto.com

Áfonyával a Hepatitis C ellen?

Egy, az áfonya levelében található hatóanyag segítségével blokkolható a hepatitis-C vírus (HCV) terjedése - állítják japán kutatók. Dr. Hiroaki Kataoka és kollegái a Miyazaki Egyetemen körülbelül 300 különböző gyógynövényt vizsgáltak meg, amelyek potenciális gyógyszeralapanyagként szolgálhatnak a hepatitis-C ellen. Az egyik legerősebb hatóanyagnak a vörös áfonya leveléből kivont proantociandin bizonyult. Ez egy polifenol, amely a borban és szőlőben található antioxidánsokhoz hasonló. Bár a proantociandin nagy mennyiségben mérgező is lehet, a hepatitis-C vírus ellen a káros koncentráció százada is elegendő.

 

Járványos vagy fertőző májgyulladást több mikroorganizmus is okozhat. A máj ugyanis a vírusok és egyéb kórokozók közkedvelt célszerve, ezt támadja például a malária vagy a sárgaláz is, igaz, csak áttételesen.

 

Hepatitisnek azokat a vírusokat nevezzük, amelyek kifejezetten a májat célozzák, és az ABC betűivel különböztetjük meg őket. Egyelőre A-tól E-ig terjed a lista, de a jövőben elképzelhető, hogy bővül a sor, hiszen a C típusú hepatitist is csak alig 20 éve ismerjük.

 

Mit takar a hepatitis ABC?

 

Hepatitis-A

 

A 2008-as kínai földrengés után, (de ilyen helyzet adódhat akár egy Felső-Tiszán kialakuló árvíz után is), a közegészségügyi szakemberek a hepatitis-A járvány kitörésének veszélyére hívták fel a figyelmet. Kétségtelen: a sokszor "klasszikus májgyulladásnak" nevezett betegség legkönnyebben széklettel szennyezett víz, illetve élelmiszer útján terjed. A jó hír, hogy a magas lázzal és sárgasággal járó betegség után nem alakul ki vírushordozás, és a megelőzésre létezik védőoltás is. Ezt érdemes beadatni akkor is, ha a következő térségekben utazunk: Közép- és Dél-Amerika, Mexikó, Ázsia Japán kivételével, Afrika, Kelet-Európa és egyes Dél-Európai országok.

 

Hepatitis-E

 

Bár az ABC-ben most a B következne, a szakemberek az A után mégis az E-t szokták említeni, mert ez a két típus nagyon hasonlít egymáshoz. Magyarországon csak ritkán, általában külföldről hazatérőknél fordul elő az E típusú fertőzöttség. Súlyos, életet veszélyeztető betegséget csak terhes anyáknál okoz.

 

Hepatitis-B és -D

 

Megint egy szokatlan betűpáros: a B-t és D-t azért említjük együtt, mert a D a B nélkül nem tud fertőzést okozni (a B sajnos tud a D nélkül). A D-t a szakemberek ún. defekt-vírusnak hívják, önmagában nem okoz betegséget, de a B vírussal együtt súlyosbítja a fertőzés lefolyását.

 

A B típus viszont több szót érdemel, mert ez a legnagyobb közegészségügyi problémát jelentő hepatitis: évente kétmillió ember hal meg miatta világszerte. Hatása néha egészen pusztító: nemrégiben járta be a sajtót a perui Candoshi törzs vezetőjének segélykésére, az őslakos populáció a 2000 óta tartó kontrollálatlan hepatitis B fertőzés következtében ugyanis a kihalás szélére került. Hazánkban évente pár száz esetet diagnosztizálnak.

 

A hepatitis terjedhet szexuális úton, de még komolyabb veszélyt jelent a vérrel való átadás. Igaz, vérátömlesztés során a vérkészítmények szűrésével a kockázat jelentősen lecsökkent. Sokkal nagyobb veszélyt jelentenek a vérrel egyéb úton történő érintkezések: például a közös borotva, az intravénás droghasználat, a sterilizálatlan tetováló tű, illetve a piercing. A hepatitis-B-t fertőzött anya is átadhatja magzatának. Ilyenkor a fertőzött csecsemő szinte biztosan krónikus vírushordozóvá válik.

 

A heveny fertőzés néhány hét alatt gyógyul, de tízből egy fertőzött felnőtt vírushordozóvá válik, ami évek-évtizedek alatt májzsugor illetve májrák kialakulásához vezet. Bizonyos feltételek mellett ebben az állapotban is lehetőség van kezelésre, elsősorban speciális centrumokban.

 

A jó hír, hogy a B típus ellen egy ideje már van védőoltás, és ez része is a kötelező oltási rendszernek: 14 évesen minden fiatal megkapja.

 

Hepatitis-C

 

Rendhagyó ábécénk utolsó betűjéhez érkeztünk, a kiemelt helyzet azonban nem véletlen: a legveszedelmesebb kórokozót hagytuk utoljára. Ez a vírus elsősorban vér útján terjed, a hepatitis B-hez képest a szexuális terjedés jóval ritkább, de nem kizárható. A vírussal való fertőződés gyakran tünetmentes, néha csak a fáradékonyság az egyetlen tünet.

 

Az igazi gondot az okozza, hogy a betegek mintegy háromnegyede vírushordozóvá válik, és átlagban húszéves hordozás után az érintettekben megnő a májzsugor és a májrák kialakulásának valószínűsége is. Védőoltás egyelőre nem létezik ellene. Kezelésre megfelelő körülmények esetén, erre szakosodott centrumokban van lehetőség, de a procedúra időigényes (3-12 hónap), és feltétlenül jó beteg-együttműködést igényel. A folyamat kellemetlen, hiszen a betegnek magát kell injekcióznia, és a siker esélye nem 100, hanem csak 60-70 százalék. Sajnos a hosszas kezelést kevesen csinálják végig, ennek egyik oka férfiaknál, hogy a kezelés hatására a szexuális teljesítmény romolhat.

hirdetés

Ajánlat

Hirdetés

Nap tippje

Forrás: iStockphoto

Sót a szájba!

Torokfájásra, szájfekélyre vagy egyszerűen csak a fertőzések megelőzésére remek megoldás a sós vizes öblögetés.

Még több tipp »

Legújabb hozzászólás

Legolvasottabb cikkek

Erika0000 // 2011 // okt // 02

Az én apukámnak izületi gyulladása volt,ujjak,váll,könyök,forgó,térd,boka,már alig tudott mozogni.Elmentünk magán orvoshoz és felirt olyan fájdalomcsillapitó gyulladáscsökkentőt am...

Túladagolja az országot a vitaminguru (142)
Zsombi // 2010 // jan // 07

Ez a cikk odab*sz... ilyet hogy lehet irni?! Elmegz az ember esze... Én alig várom, hogy tél legyen és nagyokat havazzon é lapátolhassam! Csiki vagyok és ittt szokott is lenni hó :...

7 ok a hólapátolás ellen (20)
Szilvi75 // 2010 // feb // 23

Bocsánat, most látom csak, hogy hölgy írta a cikket. Még szomorúbb vagyok, már csak a cím miatt is. Egy kérdőjel a végén esetleg javított volna valamicskét, de ez a kijelentő mód.H...

Gyerekvállalás: 22 hónap türelem az apától (38)
ann16 // 2010 // máj // 11

Érdekes dolgok ezek...Az orvosom szerint a sárgatest hormon nem csinál kárt...ezért ajánlják a szoptatós anyukáknak is. Átmegy az anyatejbe valamennyi belőle , én ezért nem szedte...

A nőgyógyász rémtörténete a tamponhasználatról (53)
durcika // 2010 // okt // 12

Msn címem: ojuna@windowslive.com email címem:ojuna@freemail.hu

A világ legkövérebb emberének utolsó esélye (23)
ImpresszumMédiaajánlatAdatvédelemAz LifeNetwork kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva.a
A LifeNetwork szerkesztősége környezetbarát, hőszivattyús irodaházban működik.