immunrendszerbelgyógyászatfertőzésekháziállat

Házi kedvencek káros mellékhatásokkal

[origo] | 2010. 01. 04., 15:11
Kutya nélkül lehet élni, de minek - tartja a mondás. Sőt, manapság már a hüllőktől a törpenyúlig mindenféle háziállattal találkozhatunk a lakásokban. Aki azonban nem szab határt az ajnározásnak vagy nem tartja be a higiénés szabályokat folyamatos fertőzéseknek teheti ki magát.
Forrás: iStockPhoto

Veszélyes kedvencek?

Zoonosisnak nevezzük azt a fertőzést, illetve következményeként kialakuló betegséget, amely állatról emberre, ritkábban emberről állatra terjed.

A fertőződésnek többféle formája ismert. A kórokozó közvetlen vagy közvetett úton juthat át, például egy ízeltlábú (kullancs, bolha)segítségével vagy sebfertőzés útján.

Az ember vendégségben szinte már meg sem lepődik, ha a család házi kedvence kutya vagy macska helyett esetleg egy leguán vagy lógófülű törpenyúl. Csakhogy ahány állat, annyiféle kórokozó, élősködő által terjesztett fertőzéssel találkozhatunk. Kevesen tudják például, hogy a víziteknősöktől mennyire könnyű szalmonellát kapni. Dr. Varga József állatorvos szerint azonban, ha a szakemberek által előírt orvosi programot és a legkézenfekvőbb állattartási szabályokat betartjuk veszély nélkül élvezhetjük kedvenceink társaságát.


Jobb nem kukacoskodni


A Diphylidium caninum 45 centisre is megnövő galandféreg a világon mindenütt megtalálható élősködő, amely akár az emberben is megtelepedhet. A kutya fertőződése általában bolhászkodás közben, a szétrágott vérszívó lenyelésével történik. Az ember akkor kerül veszélybe, ha a kutya simogatásakor a szétrágott bolhában található lárvák a kezére, onnan pedig szájon át az emésztő csatornába jutnak.


Az orsóférgek közül a Toxocara canisszal minden gazdi találkozott már, ha férget talált a kutya székletében. Az ember ebben az esetben is a kutya simogatása közben fertőződhet meg. Az is lehetséges, hogy a kertben tartott kutyák a talajt szennyezik féregpetéikkel, azután a földre hullott gyümölccsel terjed tovább a baj. Dr. Varga József a kutyák rendszeres - 3 havonkénti - féregtelenítését, és bolhátlanítását, érintkezés után pedig az alapos kézmosást javasolja.


Macska, jaj!

Terhesekre nézve különösen veszélyes lehet a toxoplazmózis - a magzat szem- és agykárosodását okozhatja -, amennyiben a kismama még nem esett át a fertőzésen korábban és a friss fertőzés a várandósság alatt következik be. Ezért a terhesség alatt különösen ügyelni kell a higiéniára, ha lehet, költöztessük el a macskát, de legalábbis bízzuk másra az alom tisztítását. Vérvizsgálattal az is bizonyítható, hogy a házi kedvencünk átesett-e már a fertőzésen. Ha régi fertőzést mutat a vizsgálat, nincs mitől tartani, a macska nem veszélyes a gazdájára nézve.


12
hirdetés

Ajánlat

Hirdetés

Nap tippje

Forrás: iStockphoto

Sót a szájba!

Torokfájásra, szájfekélyre vagy egyszerűen csak a fertőzések megelőzésére remek megoldás a sós vizes öblögetés.

Még több tipp »

Legújabb hozzászólás

Legolvasottabb cikkek

Erika0000 // 2011 // okt // 02

Az én apukámnak izületi gyulladása volt,ujjak,váll,könyök,forgó,térd,boka,már alig tudott mozogni.Elmentünk magán orvoshoz és felirt olyan fájdalomcsillapitó gyulladáscsökkentőt am...

Túladagolja az országot a vitaminguru (142)
Zsombi // 2010 // jan // 07

Ez a cikk odab*sz... ilyet hogy lehet irni?! Elmegz az ember esze... Én alig várom, hogy tél legyen és nagyokat havazzon é lapátolhassam! Csiki vagyok és ittt szokott is lenni hó :...

7 ok a hólapátolás ellen (20)
Szilvi75 // 2010 // feb // 23

Bocsánat, most látom csak, hogy hölgy írta a cikket. Még szomorúbb vagyok, már csak a cím miatt is. Egy kérdőjel a végén esetleg javított volna valamicskét, de ez a kijelentő mód.H...

Gyerekvállalás: 22 hónap türelem az apától (38)
ann16 // 2010 // máj // 11

Érdekes dolgok ezek...Az orvosom szerint a sárgatest hormon nem csinál kárt...ezért ajánlják a szoptatós anyukáknak is. Átmegy az anyatejbe valamennyi belőle , én ezért nem szedte...

A nőgyógyász rémtörténete a tamponhasználatról (53)
durcika // 2010 // okt // 12

Msn címem: ojuna@windowslive.com email címem:ojuna@freemail.hu

A világ legkövérebb emberének utolsó esélye (23)
ImpresszumMédiaajánlatAdatvédelemAz LifeNetwork kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva.a
A LifeNetwork szerkesztősége környezetbarát, hőszivattyús irodaházban működik.