allergiagyermekegészségéletmód

Addig fertőtlenítjük a környezetünket, míg belebetegszünk

Szekér Szimonetta | 2009. 11. 25., 12:10
Antibakteriális tusfürdő, klóros fertőtlenítőszer, szellőztetés helyett légfrissítő spray. Amivel mindez jár: egyre több ekcémás, allergiás és asztmás beteg.
Forrás: iStockphoto.com

A savköpeny

Bőrünk számos funkciót lát el: egyrészt mechanikai védelmet nyújt, fontos szerepet játszik a hőháztartásban, megakadályozza a kórokozók bejutását a szervezetbe, valamint gátolja a víz és fontos nyomelemek túlzott mértékű eltávozását.

Ez utóbbi két funkcióban játszik fontos szerepet az a felszíni zsírréteg, amely verejtékből, faggyúból és az elhalt hámsejtek zsírtartalmú alkotóelemeiből áll. Vegyhatása a magas tejsavtartalom miatt enyhén savas: pH 4-6 közötti, ezért savköpenynek is nevezik. A zsírtartalom elsősorban a vízoldékony anyagok szervezetből való eltávozását illetve a bőr felázását akadályozzák meg, a savi vegyhatás pedig a kórokozók ellen nyújt védelmet.

 

"Igenis, hagyjuk csak a gyereket a sárban-piszokban játszani, az így szerzett baktériumok is segítik abban, hogy bőrsérüléseiből ne alakuljanak ki nagy gyulladt felületek" - állítják a Kaliforniai Egyetem San Diegó-i Orvosi Karának kutatói a Nature Medicine orvosi szaklap legfrissebb számában. A tanulmány azért különleges, mert felfedi az 1980-as években felállított "higiénés hipotézis" molekuláris alapjait.

 

A hipotézis szerint a kis gyereknek találkoznia kell bizonyos fertőző baktériumokkal, vírusokkal, a találkozás hiányában ugyanis az immunrendszer, illetve a bőr védőköpenye nem tanul, és később sem tudja hatékonyan felvenni a harcot a bakteriális támadókkal szemben. A túl steril környezet tehát növeli a betegségekre való fogékonyságot, többek között az ekcémára illetve a szénanáthára való hajlamot.

 

A tisztaságmánia árnyoldala

 

A kaliforniai kutatók egér és humán sejtkultúrákon kísérleteztek. Azt tapasztalták, ha a bőrfelszínen élő ártalmatlan baktériumok, a sztafilokokkuszok jelen vannak a bőrön, a sérülések után képesek megakadályozni a gyulladásokat. "Ezek a baktériumok tulajdonképpen jó barátaink" - nyilatkozta Richard Gallo bőrgyógyász professzor, a kutatás vezetője. A gyulladást egész pontosan a sztafilokokkális lipoteichoiksav (LTA) molekula akadályozza meg, amely hatását a bőr hámrétegének sejtjeihez, a keratinocitákhoz kapcsolódva fejti ki.

 

"A mai szülők szinte paranoidakká válnak, ha a gyerek a földön játszik, szinte megfojtják őket a tisztaságmániájukkal. De őket sem hibáztathatjuk, hiszen a csapból is antibakteriális tisztító- és mosdószerreklámok folynak" - mondta a kutatásvezető a hírügynökségeknek.

 

Egyre több az ekcémás, allergiás, asztmás gyerek itthon is

 

Az agyonfertőtlenített környezet, a baktériumokat elpusztító tisztálkodási szerek, a háztartásban használt rengeteg kémiai szer káros hatása a magyar gyerekeken is tetten érhető. "Praxisomban egyre több a dermatitiszes, ekcémás, allergiás illetve asztmás gyerek" - meséli dr. Sík Ildikó gyerekorvos, homeopata. "A bőr, a savköpeny feladata a spontán, természetes védekezés. Ha a gyerek túl steril környezetben nő fel, vagy a savköpenyt a különféle antibakteriális szerekkel legyaluljuk, a védelmi rendszer nem erősödhet meg a baktériumokkal, vírusokkal való spontán találkozástól. Ráadásul ilyenkor hamarabb alakulnak ki gombás megbetegedések is" - teszi hozzá a doktornő.

 

A nagyvárosokban felnövő gyerekek, akiknek az immunrendszerét kevésbé stimulálják a környezetükben található baktériumok, mint a kertes-erdős környezetben felnövőkét amúgy is nagyobb valószínűséggel küzdenek allergiával és asztmával, pláne, ha agyonfertőtlenített, baktériummentes otthonukban még kémiai szerek garmadával is találkoznak. "Azokat a kémiai anyagokat, amelyeket az utcán beszuszogunk, ilyen például a kipufogógáz, nem tudjuk kivédeni. De legalább otthon ne terheljük az immunrendszert további kémiai anyagokkal a mosás, tisztálkodás, takarítás, étkezés során" - hangsúlyozza a gyerekorvos.

 

Hányszor fürödjünk egy nap?

 

Külföldön járva meglepve tapasztalhatjuk, hogy egyes nemzeteknél egyáltalán nem egyértelmű, hogy az ember minden nap fürdik, hát még hogy reggel is, és este is letusol. Tény, hogy a legtöbb szappan lúgos vegyhatású, így a savköpenyt megbontja, és zsíroldóként is károsítja ezt a védelmi zónát. A meleg víz pedig már önmagában is megbontja a zsírréteget, és kimossa a vízmegkötő anyagokat, így a bőr szárazabbá válik.
Ez azonban még nem jelenti, hogy hanyagoljuk a tisztálkodást. A hajlatokban, illetve elhízott embereknél a hájredőkben nagymennyiségű baktérium és gomba halmozódhat fel, ami egyrészt betegségek kialakulásához vezethet, másrészt kellemetlen szagú. "Nem feltétlenül túlzás a napi kétszeri fürdés. Aki sportol, intenzíven verejtékezik, és ezáltal egy csomó méreganyag ül ki bőrére, ne hagyja el a tisztálkodást edzés után. Egyébként pedig, ha valaki hozzá szokott a reggeli-esti mosdáshoz, azt ajánlom, hogy reggel csak tiszta vízzel, este mosakodó krémmel fürödjön" - tanácsolja dr. Sík Ildikó.

 

Takarítás, tisztálkodás - a gyermekorvos ajánlásával

Lakástakarításnál nincs szükség a klóros, antibakteriális fertőtlenítőszerekre, használd a normál tisztítószereket! A kivétel a WC és a szemetes, ezeket akár minden nap fertőtlenítheted.

Célszerű a lakást akkor is körbefertőtlenítened, ha valamelyik családtag betegségen esett át.

Tusfürdők helyett válassz inkább bőrbarát szappant vagy gyógyszertári fürdetőt.

Mosópor helyett próbáld ki a mosódiót.

A levegő frissen tartására a spray-k helyett inkább szellőztess. A légfrissítőkben található kémiai anyagok ugyanis irritálják és gyengítik a nyálkahártyát, amelynek szintén fontos szerepe van a szervezet természetes védekezési mechanizmusában.

Az orvos esetében, aki nem akar egyik betegéről a másikra korokozókat átvinni, érthető az antibakteriális kézmosószer használata, de a normál tisztálkodás során felesleges. Ezek a szerek ugyanis eltüntetik bőrünkről a hasznos baktériumokat is, miközben egy normál szappan legfeljebb csak legyengíti őket.

Ha pollenallergiában szenvedsz, csak tiszta vízzel mosakodj, és naponta öblítsd le vízzel a hajad is. A hajba beletapadt pollenek ugyanis átkerülnek a párnára, és megnehezítik a pihentető alvást.
hirdetés

Ajánlat

Hirdetés

Nap tippje

Forrás: iStockphoto

Sót a szájba!

Torokfájásra, szájfekélyre vagy egyszerűen csak a fertőzések megelőzésére remek megoldás a sós vizes öblögetés.

Még több tipp »

Legújabb hozzászólás

Legolvasottabb cikkek

Erika0000 // 2011 // okt // 02

Az én apukámnak izületi gyulladása volt,ujjak,váll,könyök,forgó,térd,boka,már alig tudott mozogni.Elmentünk magán orvoshoz és felirt olyan fájdalomcsillapitó gyulladáscsökkentőt am...

Túladagolja az országot a vitaminguru (142)
Zsombi // 2010 // jan // 07

Ez a cikk odab*sz... ilyet hogy lehet irni?! Elmegz az ember esze... Én alig várom, hogy tél legyen és nagyokat havazzon é lapátolhassam! Csiki vagyok és ittt szokott is lenni hó :...

7 ok a hólapátolás ellen (20)
Szilvi75 // 2010 // feb // 23

Bocsánat, most látom csak, hogy hölgy írta a cikket. Még szomorúbb vagyok, már csak a cím miatt is. Egy kérdőjel a végén esetleg javított volna valamicskét, de ez a kijelentő mód.H...

Gyerekvállalás: 22 hónap türelem az apától (38)
ann16 // 2010 // máj // 11

Érdekes dolgok ezek...Az orvosom szerint a sárgatest hormon nem csinál kárt...ezért ajánlják a szoptatós anyukáknak is. Átmegy az anyatejbe valamennyi belőle , én ezért nem szedte...

A nőgyógyász rémtörténete a tamponhasználatról (53)
durcika // 2010 // okt // 12

Msn címem: ojuna@windowslive.com email címem:ojuna@freemail.hu

A világ legkövérebb emberének utolsó esélye (23)
ImpresszumMédiaajánlatAdatvédelemAz LifeNetwork kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva.a
A LifeNetwork szerkesztősége környezetbarát, hőszivattyús irodaházban működik.