genetikagyermekegészségDown-szindróma

Remény a Down-kórosoknak

[origo] | 2009. 11. 19., 17:10
Egy szerdán közzétett tanulmány szerint a norepinefrin nevű neurotranszmitter, azaz az idegsejtek közti átvivő anyag serkentése a Down-kóros gyerekekben visszafordíthatja a mentális visszamaradottságot.

"Ha elég korán beavatkozunk, segíthetünk a Down-kóros gyerekeknek abban, hogyan gyűjtsék és rendszerezzék az információkat" - nyilatkozta a médiának Ahmad Salehi, a Science Translational Medicine folyóiratban publikált tanulmány szerzője.

 

Salehi és a Stanford Egyetem kutatóiból álló kutatócsoportja a norepinefrin egyik előanyagát használta a Down-kóros gyerekekkel azonos tüneteket mutató, tanulási zavarokkal küzdő egereknél. A tanulmány elsőként vizsgálta azt, hogyan lehetne a Down-kórt a norepinefrin rendszer célba vételével kezelni.

 

Az egerek a 16-os egérkromoszóma egy töredékének három másolatával rendelkeztek, a Down-kór pedig akkor jelentkezik, ha az emberi szervezet minden sejtjének a 21-es kromoszómából három másolat is jut a szokásos kettő helyett. A Down-kóros gyerekek a tanulmányban vizsgált egerekhez hasonlóan kontextuális tanulási- és memóriazavarban szenvednek.

 

Bár a rendellenességgel küzdő gyerekek születéskor nincsenek lemaradva a fejlődésben, a kor előre haladtával lemaradnak, és nagy nehézséget okoz nekik a térbeli és kontextuális információkból új emlékeket gyártani. Ennek következtében problémás számukra az összetett környezet kiismerése, egy új környék vagy egy bevásárlóközpont megismerése.

 

Normális esetben a kontextuális emlékek kialakulásakor a hipokampusz idegsejtjei az agy egy másik területéről, a locus coeruleusból származó neuronoktól kapják a norepinefrint. A Down-kórhoz hasonló rendellenességben szenvedő egereken végzett kísérletben azonban a kutatók kimutatták, hogy a locus coeruleus már az egerek fiatal korában leépülésnek indult. Amikor a locus coeruleus működésképtelenné vált, az egerek még az új környezetük ismeretét megkövetelő legegyszerűbb kognitív teszteket sem tudták teljesíteni. Például nem építettek fészket, amikor ismeretlen ketrecbe telepítették át őket, pedig az egészséges egerek jellemzően ezt teszik, amikor új környezetbe kerülnek.

 

Amikor viszont az egerek norepinefrin prekurzorokat kaptak, amelyek az agyban kulcsfontosságú neurotranszmitterekké és hormonokká alakulnak át, a probléma megoldódott.

 

"A tanulmány magyarázatot ad arra, miért károsodik a kontextuális tanulás Down-kór esetén, és újfajta terápiás stratégiát kínál. Eddig más rendszereket vettünk célba a betegség kezelésében" - nyilatkozta a kutatásvezető.

 

A depresszió vagy a figyelemhiányos hiperaktivitás kezelésére szolgáló gyógyszerek szintén a norepinefrin rendszert célozzák.

hirdetés

Ajánlat

Hirdetés

Nap tippje

Forrás: iStockphoto

Sót a szájba!

Torokfájásra, szájfekélyre vagy egyszerűen csak a fertőzések megelőzésére remek megoldás a sós vizes öblögetés.

Még több tipp »

Legújabb hozzászólás

Legolvasottabb cikkek

Erika0000 // 2011 // okt // 02

Az én apukámnak izületi gyulladása volt,ujjak,váll,könyök,forgó,térd,boka,már alig tudott mozogni.Elmentünk magán orvoshoz és felirt olyan fájdalomcsillapitó gyulladáscsökkentőt am...

Túladagolja az országot a vitaminguru (142)
Zsombi // 2010 // jan // 07

Ez a cikk odab*sz... ilyet hogy lehet irni?! Elmegz az ember esze... Én alig várom, hogy tél legyen és nagyokat havazzon é lapátolhassam! Csiki vagyok és ittt szokott is lenni hó :...

7 ok a hólapátolás ellen (20)
Szilvi75 // 2010 // feb // 23

Bocsánat, most látom csak, hogy hölgy írta a cikket. Még szomorúbb vagyok, már csak a cím miatt is. Egy kérdőjel a végén esetleg javított volna valamicskét, de ez a kijelentő mód.H...

Gyerekvállalás: 22 hónap türelem az apától (38)
ann16 // 2010 // máj // 11

Érdekes dolgok ezek...Az orvosom szerint a sárgatest hormon nem csinál kárt...ezért ajánlják a szoptatós anyukáknak is. Átmegy az anyatejbe valamennyi belőle , én ezért nem szedte...

A nőgyógyász rémtörténete a tamponhasználatról (53)
durcika // 2010 // okt // 12

Msn címem: ojuna@windowslive.com email címem:ojuna@freemail.hu

A világ legkövérebb emberének utolsó esélye (23)
ImpresszumMédiaajánlatAdatvédelemAz LifeNetwork kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva.a
A LifeNetwork szerkesztősége környezetbarát, hőszivattyús irodaházban működik.