fogászatgyermekegészség

Áramütéssel a fogcsikorgatás ellen

[origo] | 2009. 11. 17., 11:02
Az Egyesült Királyságban új kezelést tesztelnek az éjszakai fogcsikorgatás, orvosi nevén bruxizmus megelőzésére. A Grindcare tulajdonképpen egy sokkterápia, amely elektromos inger küldésével akadályozza meg a fogizmok kóros összehúzódását.

Az éjszakai fogcsikorgatás átmenetileg szinte minden felnőttnél előfordul. Mintegy 5-20 százalékuknál rendszeressé válik, míg gyermekeknél 15 százalék az előfordulási arány.

 

Gyermekeknél gyakran alakul ki a fogváltás idején, amikor a különböző fogak helyzete és mérete eltérő, újszerű, és a fogcsikorgatás révén próbálják megszokni az új állapotokat. Felnőttkorban elsősorban a stressz, a felgyülemlett feszültség áll a kór hátterében. Jellemzően gyakrabban alakul ki bruxizmus a túlságosan erős önkontroll alatt álló, nagyon precíz illetve agresszív természetű embereknél.

 

Miért káros a fogcsikorgatás?

 

A fogcsikorgatás hatalmas terhelést róhat a fogazatra és a környező szervekre. Míg a normál rágás során a harapás ereje mintegy 5 kilopondot tesz ki, addig éjszakai fogcsikorgatás esetén akár 25 kilopond erőkifejtés is terhelheti a fogsort.

 

A bruxizmus hatására bekövetkezhet a fogak és a fogtömések törése, a zománc sérülése, és ezáltal érzékenyebbé válása valamint a fogíny károsodása. Jellemző, hogy a fogcsikorgató napközben arc- illetve állkapocsfájdalmat érez, nem ritka a fejfájás sem.

 

A bruxizmus kezelése

 

A tünetek enyhítésére és a károsodások kialakulásának megelőzésére a fogorvosok leggyakrabban ún. sínezést alkalmaznak, amikor egy patkó formájú műanyag szerkezetet helyeznek az egyik - általában a felső - fogsorra, ez mechanikailag csökkenti a szövődmények esélyét.

 

Egészen más elven működik a Grindcare nevű új készülék. A szerkezet a fogcsikorgatás okozta állkapocs-mozgásokat észlelve alacsony intenzitású elektromos ingert küld az izmokhoz, amely révén megszűnik a kóros izom-összehúzódása. A készülék ismételt használatával az izom "megtanítható" arra, hogy magától is ellazuljon, tehát idővel egyre ritkábban lesz szükség a gépre.

 

A gyártó szerint a készülékkel való kezelés nem befolyásolja a páciensek alvását, és naponta követhető a hatékonyság. A kutatások szerint a Grindcare használatával 3 hét alatt több mint 50 százalékkal csökkenthető a bruxizmus, 6-8 hét elteltével pedig akár 60-80 százalékkal.

hirdetés

Ajánlat

Hirdetés

Nap tippje

Forrás: iStockphoto

Sót a szájba!

Torokfájásra, szájfekélyre vagy egyszerűen csak a fertőzések megelőzésére remek megoldás a sós vizes öblögetés.

Még több tipp »

Legújabb hozzászólás

Legolvasottabb cikkek

Erika0000 // 2011 // okt // 02

Az én apukámnak izületi gyulladása volt,ujjak,váll,könyök,forgó,térd,boka,már alig tudott mozogni.Elmentünk magán orvoshoz és felirt olyan fájdalomcsillapitó gyulladáscsökkentőt am...

Túladagolja az országot a vitaminguru (142)
Zsombi // 2010 // jan // 07

Ez a cikk odab*sz... ilyet hogy lehet irni?! Elmegz az ember esze... Én alig várom, hogy tél legyen és nagyokat havazzon é lapátolhassam! Csiki vagyok és ittt szokott is lenni hó :...

7 ok a hólapátolás ellen (20)
Szilvi75 // 2010 // feb // 23

Bocsánat, most látom csak, hogy hölgy írta a cikket. Még szomorúbb vagyok, már csak a cím miatt is. Egy kérdőjel a végén esetleg javított volna valamicskét, de ez a kijelentő mód.H...

Gyerekvállalás: 22 hónap türelem az apától (38)
ann16 // 2010 // máj // 11

Érdekes dolgok ezek...Az orvosom szerint a sárgatest hormon nem csinál kárt...ezért ajánlják a szoptatós anyukáknak is. Átmegy az anyatejbe valamennyi belőle , én ezért nem szedte...

A nőgyógyász rémtörténete a tamponhasználatról (53)
durcika // 2010 // okt // 12

Msn címem: ojuna@windowslive.com email címem:ojuna@freemail.hu

A világ legkövérebb emberének utolsó esélye (23)
ImpresszumMédiaajánlatAdatvédelemAz LifeNetwork kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva.a
A LifeNetwork szerkesztősége környezetbarát, hőszivattyús irodaházban működik.