gyermekegészség

Igazoltan egy életre kihat az újszülöttet ért stressz

[origo] | 2009. 11. 10., 12:31
Egérkísérletekkel német kutatók megállapították, hogy az élet korai szakaszában elszenvedett traumák többek között genetikai jellegű változást okoznak, ami a későbbi viselkedésre is hatással van - adta hírül a Nature Neuroscience című szaklap.

A kutatók tíz napon át három órára elválasztották az egérkölyköket anyjuktól, majd egész életükön át nyomon követték viselkedésüket. Az életük korai szakaszában magukra hagyott állatok halálukig nehezebben birkóztak meg a stresszes helyzetekkel - derült ki a müncheni Max Planck Pszichiátriai Intézet munkatársainak vizsgálatából.

 

A stessz átírta a géneket

 

Christopher Murgatroyd kutatásvezető a német sajtónak a jelenséget epigenetikus hatással magyarázta. Az epigenom a gének működését, ki- és bekapcsolását szabályozó hálózat, amelyet befolyásolnak a környezeti hatások.

 

"Kétlépcsős mechanizmusról van szó" - mondta Murgatroyd. A magukra hagyott egérkölykök több stresszhormont termeltek, ettől a vazopresszin nevű hormont kódoló génjük működése megváltozott, és a későbbiekben is nagyobb mennyiségben állította elő ezt a specifikus stresszhormont.

 

Több stresszhormon, gyakoribb viselkedési zavar

 

A kutatók megállapították, hogy a kísérleti egereknél életük során megfigyelt viselkedési zavarok, valamint a gyengébb memória hátterében a vazopresszin áll. Amikor a felnőtt egereknek a hormon hatásait gátló szert adtak, viselkedésük normálissá vált.

 

A szakemberek úgy vélik, hogy a kora gyerekkori traumák az embernél is nyomot hagynak az epigenomon, olyan pszichiátriai problémákat okozva felnőtt korban, mint a depresszió.

hirdetés

Ajánlat

Hirdetés

Nap tippje

Forrás: iStockphoto

Sót a szájba!

Torokfájásra, szájfekélyre vagy egyszerűen csak a fertőzések megelőzésére remek megoldás a sós vizes öblögetés.

Még több tipp »

Legújabb hozzászólás

Legolvasottabb cikkek

Erika0000 // 2011 // okt // 02

Az én apukámnak izületi gyulladása volt,ujjak,váll,könyök,forgó,térd,boka,már alig tudott mozogni.Elmentünk magán orvoshoz és felirt olyan fájdalomcsillapitó gyulladáscsökkentőt am...

Túladagolja az országot a vitaminguru (142)
Zsombi // 2010 // jan // 07

Ez a cikk odab*sz... ilyet hogy lehet irni?! Elmegz az ember esze... Én alig várom, hogy tél legyen és nagyokat havazzon é lapátolhassam! Csiki vagyok és ittt szokott is lenni hó :...

7 ok a hólapátolás ellen (20)
Szilvi75 // 2010 // feb // 23

Bocsánat, most látom csak, hogy hölgy írta a cikket. Még szomorúbb vagyok, már csak a cím miatt is. Egy kérdőjel a végén esetleg javított volna valamicskét, de ez a kijelentő mód.H...

Gyerekvállalás: 22 hónap türelem az apától (38)
ann16 // 2010 // máj // 11

Érdekes dolgok ezek...Az orvosom szerint a sárgatest hormon nem csinál kárt...ezért ajánlják a szoptatós anyukáknak is. Átmegy az anyatejbe valamennyi belőle , én ezért nem szedte...

A nőgyógyász rémtörténete a tamponhasználatról (53)
durcika // 2010 // okt // 12

Msn címem: ojuna@windowslive.com email címem:ojuna@freemail.hu

A világ legkövérebb emberének utolsó esélye (23)
ImpresszumMédiaajánlatAdatvédelemAz LifeNetwork kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva.a
A LifeNetwork szerkesztősége környezetbarát, hőszivattyús irodaházban működik.