szén-dioxidtáplálkozás tudományüdítő

Nyelvünk egy hatodik ízt is érzékel

[origo] | 2009. 11. 05., 16:04
A meglepő, vagy furcsa kutatási eredményeket elismerő ig-Nobel díjra is esélyes lehet kaliforniai kutatóknak az a felfedezése, amely a szénsavas üdítők népszerűségére szolgáltat tudományos magyarázatot.

A Science magazinban megjelent kutatási eredmények szerint a University of California San Diego tudósai állatkísérletekben fejtették meg, hogy mi adja a szénsavas italok jellegzetes ízét. Az előzetes felvetés szerint a nyelv felszínén szétpattanó szén-dioxid buborékok jelenthette volna a magyarázatot, azonban kiderült, egy magas nyomás alatt álló kamrában - ahol a buborékok egyben maradnak - sem változik az italok íze.

A kutatók meglepődve tapasztalták, hogy az emberi nyelv nem csak az előzetesen ismert öt íz - édes, sós, savanyú, keserű, valamint a pikáns, úgynevezett "umami", amely főként a nátrium-glutamátra jellemző - érzékelésére alkalmas. Ízlelőbimbóink egy enzim segítségével képesek kapcsolatba lépni a szén-dioxiddal is, s ez magyarázza, miért érzékeljük a szénsavas italok jellegzetes, enyhén savanykás ízét.

A tudósok egérkísérletekkel bizonyították elméletüket, ugyanis a kis rágcsálók ízlelőbimbói nagyon hasonlítanak az emberekére. Az állatok egyik csoportjának szódavizet, a másiknak pedig egy adag szén-dioxid gázt adtak, s figyelték, milyen jeleket küld nyelvük az agyukba. Mindkét esetben hasonló reakciót észleltek.

Kontrollcsoportként olyan kísérleti állatokat is alkalmaztak, amelyeknek eltávolították az ízlelőbimbóit. Ebben az esetben az agy semmiféle jelet nem kapott a szóda, illetve a gáz hatására. További vizsgálatok kimutatták, hogy egy speciális enzim felelős az ízérzet kialakulásáért.

Ha csak ennyi lenne a magyarázat, a szénsavas italok egyszerűen savanyúak lennének, azonban a szén-dioxid stimulálja a szájban található tapintásérzékelő sejteket is, ezért érezzük a különleges "szúró" érzést.

Felvetődött a kérdés, hogyan alakulhatott ki az állatokban ennek az íznek az érzékelése, hiszen szénsavas italok a magyar Jedlik Ányosnak köszönhetően csak 1826 óta léteznek. A kutatók még nem találtak egyértelmű magyarázatot, azonban úgy vélik, védekező mechanizmusról van szó, amely megakadályozza, hogy az állat olyan, erjedő táplálékot fogyasszon el, amely szén-dioxidot bocsát ki.

[origo]

hirdetés

Ajánlat

Hirdetés

Nap tippje

Forrás: iStockphoto

Sót a szájba!

Torokfájásra, szájfekélyre vagy egyszerűen csak a fertőzések megelőzésére remek megoldás a sós vizes öblögetés.

Még több tipp »

Legújabb hozzászólás

Legolvasottabb cikkek

Erika0000 // 2011 // okt // 02

Az én apukámnak izületi gyulladása volt,ujjak,váll,könyök,forgó,térd,boka,már alig tudott mozogni.Elmentünk magán orvoshoz és felirt olyan fájdalomcsillapitó gyulladáscsökkentőt am...

Túladagolja az országot a vitaminguru (142)
Zsombi // 2010 // jan // 07

Ez a cikk odab*sz... ilyet hogy lehet irni?! Elmegz az ember esze... Én alig várom, hogy tél legyen és nagyokat havazzon é lapátolhassam! Csiki vagyok és ittt szokott is lenni hó :...

7 ok a hólapátolás ellen (20)
Szilvi75 // 2010 // feb // 23

Bocsánat, most látom csak, hogy hölgy írta a cikket. Még szomorúbb vagyok, már csak a cím miatt is. Egy kérdőjel a végén esetleg javított volna valamicskét, de ez a kijelentő mód.H...

Gyerekvállalás: 22 hónap türelem az apától (38)
ann16 // 2010 // máj // 11

Érdekes dolgok ezek...Az orvosom szerint a sárgatest hormon nem csinál kárt...ezért ajánlják a szoptatós anyukáknak is. Átmegy az anyatejbe valamennyi belőle , én ezért nem szedte...

A nőgyógyász rémtörténete a tamponhasználatról (53)
durcika // 2010 // okt // 12

Msn címem: ojuna@windowslive.com email címem:ojuna@freemail.hu

A világ legkövérebb emberének utolsó esélye (23)
ImpresszumMédiaajánlatAdatvédelemAz LifeNetwork kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva.a
A LifeNetwork szerkesztősége környezetbarát, hőszivattyús irodaházban működik.