belgyógyászatszív

A beültethető defibrillátor sok szívbeteg életét mentheti meg

[origo] | 2009. 11. 03., 17:54
Sok szívbeteg számára jelent megoldást a beültethető defibrillátor, amely a pacemakerek továbbfejlesztett változata.De milyen esetekben indokolt a beültetése?

A közkedvelt televíziós "sürgősségi" sorozatokból mindenki tudja, mit jelent a defibrillálás. Az újraélesztés során a beteg mellkasára két tappancsot szorítanak és egy elektromos ütéssel visszaálítják normális szívritmust. A megdöbbentő hirtelenségű, szív eredetű halálozással kapcsolatban - legyen az áldozat fiatal sportoló vagy kezelés alatt álló szívbeteg - mindenképpen felmerül a kérdés: vajon, ha abban a tragikus pillanatban rendelkezésre áll egy szakember és egy defibrillátor elkerülhető lenne az ilyen tragédia?

 

Utóbbi felvetés persze utópia, hisz nem követhet minden szívbeteg embert egy műszerekkel felszerelkezett orvos. Megoldást jelenthet azonban a beültethető defibrillátor. Ez a szívritmus szabályozó készülék az ötven éve alkalmazott pacemaker továbbfejlesztett változata.

 

A pacemaker túl lassú szívműködés esetén kis elektromos impulzust ad le, biztosítva ezzel a megfelelő pulzusszámot. A beültethető defibrillátor - az angol implantable cardioverter defibrillator kifejezést rövidítve ICD - azonban arra is képes, hogy az életveszélyes gyors ritmuszavart érzékelve nagyobb elektromos ütést adjon le. Ez az elektromos sokk megszüntetheti az életveszélyesen gyors kamrai ritmuszavart, ami a hirtelen szívhalál egyik legjelentősebb közvetlen oka.

 

Mikor van szükség ICD-re?

 

Ezt csak részletes kardiológiai kivizsgálás (korábbi vagy fennálló szívbetegségek értékelése, hagyományos vagy speciális (Holter) EKG vizsgálatok, szívultrahang, elektrofiziológiai vizsgálatok, egyéb kiegészítő vizsgálatok) alapján lehet megállapítani.

 

A beültetés indokolt lehet, ha korábban már előfordult hirtelen szívhalált okozó ritmuszavar, amit a sikeres újraélesztés során defibrillátor sokkal kezeltek. Szükség lehet azonban ICD-re abban az esetben is, ha a szakember speciális tüneteket fedez fel a vizsgálatok során. Az időzített bomba jele lehet például a gyakori eszméletvesztéssel járó rosszullét.

 

A beültetett ICD rendszeres kontroll vizsgálatokkal jár. Az orvosok elektronikus módon lekérdezik a készülék adatait, többek között a regisztrált ritmuszavarok számát, jellegét, idejét, a leadott ütések adatait, a készülék aktuális állapotának paramétereit, és szükség szerint módosítanak a beállításokon.

 

Hogyan történik a beültetés?

 

A beavatkozás csupán egyetlen éjszakás kórházi tartózkodást igényel. Maga a defibrillátor egy néhány centiméter nagyságú, lapos szabályozó egységből és az elektródákból áll, beültetése műtőben, helyi érzéstelenítéssel történik. Az orvos a bal kulcscsont alatt metszést ejt, itt a karvénát (vagy kulcscsont alatti vénát) megkeresve, azon keresztül vezeti fel az elektródákat a szívbe.

 

A ritmuszavartól függően elektróda kerülhet a jobb kamrába és jobb pitvarba illetve valamelyik oldalvénába. A szabályozó egységet a metszésnél a bőr alá bújtatják. Végül ellenőrzik, hogy a készülék megfelelően működik-e. Ennek bizonyítására néhány perces altatás szükséges, amíg az orvosok ritmuszavart provokálva várják azt a bizonyos életmentő elektromos sokkot.

 

Kati (60) története

Hét évvel ezelőtt infarktuson estem át. Sikeres gyógykezelésem után azonban igen gyakran elájultam. Ismét bekerültem a kardiológiára, ahol érfestést csináltak, amely közben leállt a szívem, újraélesztettek, de most már azt mondom: szerencsére. Így derült ki ugyanis, hogy szívritmuszavar az oka az eszméletvesztéseimnek. Ekkor döntöttek a beültethető defibrillátor mellett, amíg megérkezett a készülék, az intenzív osztályon ápoltak. Azóta már kaptam újat: nekem olyan modell van, amelyet eleme miatt öt évente kell cserélni.

Nem tagadom, mikor hazaengedtek, nagyon aggódtam, fog-e ez működni, mi lesz velem? Alig mertem egyedül maradni... Aztán megtörtént az első: tévénézés közben elájultam, és arra eszméltem, hogy kiejtettem a távirányítót. Egy darabig fel sem fogtam, mi történt, majd rájöttem: a készülék működésbe lépett. Azóta már többször is volt ilyen rosszullétem, ilyenkor (ha ébren vagyok), mindig érzem, hogy a készülék üt: volt olyan, hogy napokig fájt a helye, de olyan is akadt, amikor nem is éreztem.

Mostanra már kitapasztaltam: a rosszullét előtt egy kis "gyomorgörcsöt" érzek, majd jön a filmszakadás - és pár pillanat múlva minden helyreáll, folytathatom, amit elkezdtem. Már maximálisan megbízok benne, mindent meg tudok tenni, amit a korom enged, még az unokámat is tudom emelgetni.

Persze minden ilyen eset után be kell mennem a kardiológiára, ahol leolvassák a gép által rögzített adatokat. Egyszer pont egy orvosi kivizsgálás közben jött a rosszullét: hirtelen lefordultam a székről. Amikor magamhoz tértem, a kezelőorvosom lelkendezve mondta: "Működik! Én még nem is láttam ilyet!" A nővér meg aggódva kérdezte: "Most akkor vihetjük vissza Kati nénit az intenzívre?", mire az orvosom: "Nem kell, azért van neki a készüléke!"
hirdetés

Ajánlat

Hirdetés

Nap tippje

Forrás: iStockphoto

Sót a szájba!

Torokfájásra, szájfekélyre vagy egyszerűen csak a fertőzések megelőzésére remek megoldás a sós vizes öblögetés.

Még több tipp »

Legújabb hozzászólás

Legolvasottabb cikkek

Erika0000 // 2011 // okt // 02

Az én apukámnak izületi gyulladása volt,ujjak,váll,könyök,forgó,térd,boka,már alig tudott mozogni.Elmentünk magán orvoshoz és felirt olyan fájdalomcsillapitó gyulladáscsökkentőt am...

Túladagolja az országot a vitaminguru (142)
Zsombi // 2010 // jan // 07

Ez a cikk odab*sz... ilyet hogy lehet irni?! Elmegz az ember esze... Én alig várom, hogy tél legyen és nagyokat havazzon é lapátolhassam! Csiki vagyok és ittt szokott is lenni hó :...

7 ok a hólapátolás ellen (20)
Szilvi75 // 2010 // feb // 23

Bocsánat, most látom csak, hogy hölgy írta a cikket. Még szomorúbb vagyok, már csak a cím miatt is. Egy kérdőjel a végén esetleg javított volna valamicskét, de ez a kijelentő mód.H...

Gyerekvállalás: 22 hónap türelem az apától (38)
ann16 // 2010 // máj // 11

Érdekes dolgok ezek...Az orvosom szerint a sárgatest hormon nem csinál kárt...ezért ajánlják a szoptatós anyukáknak is. Átmegy az anyatejbe valamennyi belőle , én ezért nem szedte...

A nőgyógyász rémtörténete a tamponhasználatról (53)
durcika // 2010 // okt // 12

Msn címem: ojuna@windowslive.com email címem:ojuna@freemail.hu

A világ legkövérebb emberének utolsó esélye (23)
ImpresszumMédiaajánlatAdatvédelemAz LifeNetwork kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva.a
A LifeNetwork szerkesztősége környezetbarát, hőszivattyús irodaházban működik.