belgyógyászatgyermekegészségtüdő

A tüdőgyulladás szedi a legtöbb áldozatot a gyerekek körében

[origo] | 2009. 11. 02., 13:52
A világszerte legtöbb gyerek halálát okozó tüdőgyulladás elleni küzdelemhez 39 milliárd dollárra lenne szükség a következő hat évben - közölték ENSZ-tisztségviselők.
Forrás: iStockphoto.com

 

Első alkalommal tartják meg hétfőn a tüdőgyulladás világnapját, ebből az alkalomból az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az UNICEF közös akciótervet bocsát ki, hogy 5 milliónál több gyereket megmentsen a haláltól 2015-ig. A 68, nagy halálozási aránnyal rendelkező ország közül Kínában 13 milliárd, Indiában 7 milliárd dollárt költenének el.

 

A terv végrehajtásához szükséges összeg kevesebb, mint amennyit például az AIDS betegségre költenek, holott a tüdőgyulladás több gyereket öl meg, mint az AIDS, a malária és a kanyaró együttvéve. Az összes gyerekhalál mintegy 20 százalékát okozza a tüdőgyulladás évente, míg az AIDS két százalékát. A közegészségügyi szakértők úgy vélik, ideje ráirányítani a közvélemény figyelmét is a tüdőgyulladás következményeire.

 

Az ENSZ szakosított szervezetei többféle beavatkozást terveznek a vakcinálástól az olyan általánosabb elképzelésekig, mint a gazdasági fejlődés elősegítése, mert a tüdőgyulladás miatti halálozás szorosan összefügg az alultápláltsággal és a szegénységgel.

 

Nem minden szakértő ért azonban egyet a pénz ilyen célú elköltésével. "A közel negyven milliárd dollár nagy hányada elfecsérlődik, hacsak nem ragaszkodnak a vakcináláshoz" - véli Philip Stevens, a londoni székhelyű International Policy Network munkatársa.

 

A GAVI, a Globális Szövetség a Vakcinákért és az Immunizációért - melyben ENSZ ügynökségek és olyan civil szervezetek vesznek részt, mint a Bill és Melinda Gates Alapítvány - éppen ezt a célt tűzte ki. 2015-ig 4 milliárd dollárt költene 42 szegény országban mintegy 130 millió gyerek tüdőgyulladás elleni beoltására. Ilyen vakcina már 2000-től rendelkezésre állt, ám csak a gazdagabb országokban.

 

A tüdőgyulladásra irányuló megújított figyelemmel, valamint az új forrásokkal a következő néhány évben az egészségügyi világszervezet reményei szerint felére csökkenhet az emiatt történő halálozás.

hirdetés

Ajánlat

Hirdetés

Nap tippje

Forrás: iStockphoto

Sót a szájba!

Torokfájásra, szájfekélyre vagy egyszerűen csak a fertőzések megelőzésére remek megoldás a sós vizes öblögetés.

Még több tipp »

Legújabb hozzászólás

Legolvasottabb cikkek

Erika0000 // 2011 // okt // 02

Az én apukámnak izületi gyulladása volt,ujjak,váll,könyök,forgó,térd,boka,már alig tudott mozogni.Elmentünk magán orvoshoz és felirt olyan fájdalomcsillapitó gyulladáscsökkentőt am...

Túladagolja az országot a vitaminguru (142)
Zsombi // 2010 // jan // 07

Ez a cikk odab*sz... ilyet hogy lehet irni?! Elmegz az ember esze... Én alig várom, hogy tél legyen és nagyokat havazzon é lapátolhassam! Csiki vagyok és ittt szokott is lenni hó :...

7 ok a hólapátolás ellen (20)
Szilvi75 // 2010 // feb // 23

Bocsánat, most látom csak, hogy hölgy írta a cikket. Még szomorúbb vagyok, már csak a cím miatt is. Egy kérdőjel a végén esetleg javított volna valamicskét, de ez a kijelentő mód.H...

Gyerekvállalás: 22 hónap türelem az apától (38)
ann16 // 2010 // máj // 11

Érdekes dolgok ezek...Az orvosom szerint a sárgatest hormon nem csinál kárt...ezért ajánlják a szoptatós anyukáknak is. Átmegy az anyatejbe valamennyi belőle , én ezért nem szedte...

A nőgyógyász rémtörténete a tamponhasználatról (53)
durcika // 2010 // okt // 12

Msn címem: ojuna@windowslive.com email címem:ojuna@freemail.hu

A világ legkövérebb emberének utolsó esélye (23)
ImpresszumMédiaajánlatAdatvédelemAz LifeNetwork kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva.a
A LifeNetwork szerkesztősége környezetbarát, hőszivattyús irodaházban működik.