mozgásszervgyermekegészség

Fájhat-e a növekedés?

[origo] | 2009. 10. 18., 12:32
A mai napig egyetlen tudományos vizsgálat sem igazolta, hogy a növekedés fájdalmas volna. A legtöbb szülő mégis találkozik a jelenséggel.
Forrás: iStockphoto

Ha lázas is a gyerek...

Nem magyarázza a növekedési fájdalom a tüneteket, és mindenképpen szakorvosi - diagnosztikus vizsgálatot igényel, ha a fájdalom lázzal jár, ha napközben sem szűnik, ha gyermekünk sántít, a panaszok következetesen egyoldaliak, még inkább, ha egy jól körülhatárolható ponton jelentkeznek, mert ezek a jelek komoly betegség gyanúját vethetik fel.

 

A gyerek végtagfájdalmakra panaszkodik, pedig sem ütés nem érte, sem sérülés nem látszik a bőrén, még csak izomláza sem lehet. A növekedési fájdalom jelenségét a szakemberek elismerik, de az okát nem ismerik. A gyermek reumatológia, gyermekortopédia ezzel a megnevezéssel illeti azokat az állapotokat, amikor a rejtélyes panaszokat egyéb kórképpel magyarázni nem tudja.

 

Hogy a nemzetközi szakirodalom és az egészségügyi média évtizedek óta foglalkozik a problémával, az esetek gyakoriságával magyarázható, ráadásul előfordul, hogy szerencsétlen módon növekedési fájdalomnak minősítik az ugyan igen ritka, de rettegett gyermekkori csontbetegségeket is.

 

A panaszok legtöbbször este, lefekvéskor és nem ritkán éjszaka, alvásból felriadva jelentkeznek. Jellemzően az alsó végtagot fájlalják gyermekeink általában a térd körül, de előfordulhat bokatáji és talpfájdalom is.

 

Mi okozhatja a fájdalmat?

 

Több elképzelés is létezik arra vonatkozóan, mi okozza a tünetet. Az egyik leggyakoribb orvosi magyarázat az, hogy csontjaink és a körülvevő lágyrészek, elsősorban a csonthártya növekedési üteme eltérő. Egyszerűen fogalmazva a csonthártya ráfeszül a növekvő csontra, ami fájdalmat okoz.

 

Más elképzelés szerint a növekedési hormon éjszakai termelődése az ok, de felmerülhet az is, hogy a gyermekek napközben túlterhelik még viszonylag fejletlen csontjaikat-, ízületeiket. Akármi is a kiinduló ok, a panaszt vélhetően egy enyhe csonthártya irritáció, izgalom okozza, amely a körülötte lévő izmok tónusának fokozódásával enyhül. Ezért némi átmozgatás, illetve masszírozás megszünteti a fájdalmat.

 

Ha azokat az alkalmakat leszámítva, amikor a kicsi furcsa fájdalomra panaszkodik, nem jelentkezik érzékenység, áttapogatva a testrészt nincsenek tünetek, megnyugodhatunk, teljesen ártalmatlan, múló állapotról van szó. A kamaszkorral, amikor a növekedés lassul, a fájdalmak és az éjszakai ébredések, amilyen rejtélyesen jöttek, oly hirtelen szűnnek meg.

 

Dr. Terebessy Tamás

hirdetés

Ajánlat

Hirdetés

Nap tippje

Forrás: iStockphoto

Sót a szájba!

Torokfájásra, szájfekélyre vagy egyszerűen csak a fertőzések megelőzésére remek megoldás a sós vizes öblögetés.

Még több tipp »

Legújabb hozzászólás

Legolvasottabb cikkek

Erika0000 // 2011 // okt // 02

Az én apukámnak izületi gyulladása volt,ujjak,váll,könyök,forgó,térd,boka,már alig tudott mozogni.Elmentünk magán orvoshoz és felirt olyan fájdalomcsillapitó gyulladáscsökkentőt am...

Túladagolja az országot a vitaminguru (142)
Zsombi // 2010 // jan // 07

Ez a cikk odab*sz... ilyet hogy lehet irni?! Elmegz az ember esze... Én alig várom, hogy tél legyen és nagyokat havazzon é lapátolhassam! Csiki vagyok és ittt szokott is lenni hó :...

7 ok a hólapátolás ellen (20)
Szilvi75 // 2010 // feb // 23

Bocsánat, most látom csak, hogy hölgy írta a cikket. Még szomorúbb vagyok, már csak a cím miatt is. Egy kérdőjel a végén esetleg javított volna valamicskét, de ez a kijelentő mód.H...

Gyerekvállalás: 22 hónap türelem az apától (38)
ann16 // 2010 // máj // 11

Érdekes dolgok ezek...Az orvosom szerint a sárgatest hormon nem csinál kárt...ezért ajánlják a szoptatós anyukáknak is. Átmegy az anyatejbe valamennyi belőle , én ezért nem szedte...

A nőgyógyász rémtörténete a tamponhasználatról (53)
durcika // 2010 // okt // 12

Msn címem: ojuna@windowslive.com email címem:ojuna@freemail.hu

A világ legkövérebb emberének utolsó esélye (23)
ImpresszumMédiaajánlatAdatvédelemAz LifeNetwork kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva.a
A LifeNetwork szerkesztősége környezetbarát, hőszivattyús irodaházban működik.