pszichológiagyermekegészség

Kétévesen 160-as IQ-val

[origo] | 2009. 10. 14., 18:21
9 hónaposan kezdett beszélni, 18 hónaposan már az ábécét ismételgette a fürdőkádban. A rákövetkező félévben szókincse több ezerre bővült, míg a legtöbb gyerek ebben a korban 50-100 szót, ha ismer. A kétéves Oscar Wrighley - Albert Einsteinhez hasonlóan - legalább 160-as intelligenciahányadossal rendelkezik.
Forrás: [origo]

Oscar és szülei

Csak részben öröklött az IQ

Korábban a tudomány úgy vélte, hogy az intelligencia genetikailag meghatározott, ma már viszont a szakemberek úgy gondolják, hogy csak felerészben örökölt tulajdonság, felerészben a környezeti tényezők felelősek érte.

Ki lehet a Mensa tagja?

A Mensa célja, hogy összefogja a magas intelligenciájú embereket és méltó társadalmi rangjára emelje a kiemelkedő szellemi tevékenységet. Taggá az válhat, aki ellenőrzött IQ tesztben 98 százalék felett teljesít. A felvétel gyerekek esetében eltérő. Országonként változó, hogy a helyi Mensa klub hány éves kortól fogad érdeklődőket, Magyarországon ez a korhatár jelenleg 17 év.

Ajánlat

 

Oscar Wrighley a legfiatalabb brit kisfiú, aki valaha felvételt nyert a legmagasabb intelligenciájú embereket tömörítő Mensa klubba. Intellektusát a szakemberek Albert Einsteinéhez és a Stephen Hawkingéhoz hasonlítják.

 

A nagy-britanniai Különleges Tehetségű Gyermekek Információs Központja szerint Oscar Wrigleynek legalább 160-as az intelligenciahányadosa, ezzel egyike az intézetben megfordult legragyogóbb elméjű gyermekeknek.  A kétéves kisfiú nemcsak maga mögé utasította a népesség 99,99 százalékát, de még a Stanford-Binet tesztet is "kiakasztotta", mivel az csupán 160-ig képes mérni az emberi intelligenciahányadost - számolt be a Telegraph brit napilap internetes oldala.

 

Áldás vagy átok?

 

A szuperintelligenciának azonban nem csak előnyei vannak - figyelmeztetnek a szakemberek. A különlegesen magas IQ-jú gyerekeknek kielégíthetetlen a tudásvágyuk, érzelmileg azonban az információk jó részét nem tudják helyükön kezelni, különösen az etikai és a morális kérdéseket. Előfordulhat, hogy miközben a cipzárral még nem boldogulnak, a világegyetem keletkezésével vagy Isten létével kapcsolatban kérdéseket tesznek fel.

 

Oscar szülei sem a gyerek zsenialitása miatt fordultak szakemberhez, hanem azért, mert a gyerek nagyon keveset alszik. Apja a BBC-nek úgy nyilatkozott, hogy a kisfiú egyben még soha nem aludt négy óránál többet. Így felkerestek egy kiugró tehetségű gyerekekre szakosodott pszichológust, aki természetesen nem tesztet töltetett ki a kisfiú intelligenciájának felmérésére, hanem a kérdésekre adott válaszokat rögzítette, illetve formákat, alakzatokat azonosíttatott a gyerekkel. "Azt hiszem, a pszichológus meglepődött, amikor Oscar felismerte a parallelogrammát" - jegyezte meg a brit közszolgálati televíziónak a 29 éves apa, aki foglalkozását tekintve programozó.

 

Oscar egyébként mostanában legszívesebben a pingvinek szaporodási szokásairól beszélget szüleivel. "Izgatottan várom már azt a napot, mikor egyszer csak leostobáz" - nyilatkozta mosolyogva az apa.

 

Oscar kétévesen, öt hónaposan és 11 naposan nyert felvételt a Mensa klubba. A szülők nem titkolt reménye a tagsággal, hogy segítséget kapnak hasonló intelligenciával rendelkező gyerekek szüleitől. Egyébként a legfiatalabb brit gyermek, aki felvételt nyert a különleges intelligenciájúak klubjába, az észak londoni Edmonton városából származó Elise Tan Roberts volt. A kislány két éves, négy hónapos és 14 napos korában 156-os IQ-kvócienssel került be a Mensába.

hirdetés

Ajánlat

Hirdetés

Nap tippje

Forrás: iStockphoto

Sót a szájba!

Torokfájásra, szájfekélyre vagy egyszerűen csak a fertőzések megelőzésére remek megoldás a sós vizes öblögetés.

Még több tipp »

Legújabb hozzászólás

Legolvasottabb cikkek

Erika0000 // 2011 // okt // 02

Az én apukámnak izületi gyulladása volt,ujjak,váll,könyök,forgó,térd,boka,már alig tudott mozogni.Elmentünk magán orvoshoz és felirt olyan fájdalomcsillapitó gyulladáscsökkentőt am...

Túladagolja az országot a vitaminguru (142)
Zsombi // 2010 // jan // 07

Ez a cikk odab*sz... ilyet hogy lehet irni?! Elmegz az ember esze... Én alig várom, hogy tél legyen és nagyokat havazzon é lapátolhassam! Csiki vagyok és ittt szokott is lenni hó :...

7 ok a hólapátolás ellen (20)
Szilvi75 // 2010 // feb // 23

Bocsánat, most látom csak, hogy hölgy írta a cikket. Még szomorúbb vagyok, már csak a cím miatt is. Egy kérdőjel a végén esetleg javított volna valamicskét, de ez a kijelentő mód.H...

Gyerekvállalás: 22 hónap türelem az apától (38)
ann16 // 2010 // máj // 11

Érdekes dolgok ezek...Az orvosom szerint a sárgatest hormon nem csinál kárt...ezért ajánlják a szoptatós anyukáknak is. Átmegy az anyatejbe valamennyi belőle , én ezért nem szedte...

A nőgyógyász rémtörténete a tamponhasználatról (53)
durcika // 2010 // okt // 12

Msn címem: ojuna@windowslive.com email címem:ojuna@freemail.hu

A világ legkövérebb emberének utolsó esélye (23)
ImpresszumMédiaajánlatAdatvédelemAz LifeNetwork kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva.a
A LifeNetwork szerkesztősége környezetbarát, hőszivattyús irodaházban működik.