gyermekegészség

A lombikbébiknél gyakoribbak az öröklődő betegségek

[origo] | 2009. 10. 13., 12:11
A mesterséges megtermékenyítéssel fogant gyerekeknél gyakrabban jelentkeznek öröklődő betegségek, mint a természetes úton fogantaknál - derült ki egy izraeli kutatásból.

A kutatást több mint 9 ezer lombikbébi vizsgálatával végezték 1997 és 2004 között. Az eredményeket vizsgálva kiderült: a mesterséges megtermékenyítéssel fogant gyerekeknél másfélszer gyakrabban alakulnak ki öröklődő betegségek, mint a természetes úton fogantaknál - számolt be a sajtónak Liat Lerner-Geva, a tel-avivi Gertner Intézet munkatársa.

 

A jelenség pontos okai egyelőre nem tisztázottak, de elképzelhető, hogy a laboratóriumi körülmények játszanak szerepet benne - tette hozzá a kutató, de megjegyezte azt is, hogy lehetséges, hogy a mesterséges megtermékenyítésre jelentkező párok több egészségügyi problémával küzdenek.

 

A tudósok 9042 lombikbébi és 213.737 természetesen fogant gyermek egészségét hasonlították össze. A kutatás során figyelembe vették az anyák kora közötti eltérést, csakúgy mint a képzettséget és a vallást, valamint a gyerekek nemét.Szerencsére az örökletes betegségek viszonylag ritkák, és a mesterséges megtermékenyítéssel született gyerekek esetében is csak kicsivel magasabb a kockázat - nyilatkozta Lerner-Geva.

 

Feltűnő volt viszont a különbség a szív- és érrendszeri betegségek esetében: míg a lombikbébik 2,4 százaléka szenved ilyen típusú betegségektől, addig a természetes úton fogant gyerekeknek csak az 1,4 százaléka.

 

Izrael nemzetközi összehasonlításban élen jár a mesterséges megtermékenyítésben, a gyermektelen vagy legfeljebb két gyereket nevelő 45 év alatti nők esetében az állam fedezi a kezelés költségeit. A közel-keleti országban évente több ezer lombikbébi születik.

hirdetés

Ajánlat

Hirdetés

Nap tippje

Forrás: iStockphoto

Sót a szájba!

Torokfájásra, szájfekélyre vagy egyszerűen csak a fertőzések megelőzésére remek megoldás a sós vizes öblögetés.

Még több tipp »

Legújabb hozzászólás

Legolvasottabb cikkek

Erika0000 // 2011 // okt // 02

Az én apukámnak izületi gyulladása volt,ujjak,váll,könyök,forgó,térd,boka,már alig tudott mozogni.Elmentünk magán orvoshoz és felirt olyan fájdalomcsillapitó gyulladáscsökkentőt am...

Túladagolja az országot a vitaminguru (142)
Zsombi // 2010 // jan // 07

Ez a cikk odab*sz... ilyet hogy lehet irni?! Elmegz az ember esze... Én alig várom, hogy tél legyen és nagyokat havazzon é lapátolhassam! Csiki vagyok és ittt szokott is lenni hó :...

7 ok a hólapátolás ellen (20)
Szilvi75 // 2010 // feb // 23

Bocsánat, most látom csak, hogy hölgy írta a cikket. Még szomorúbb vagyok, már csak a cím miatt is. Egy kérdőjel a végén esetleg javított volna valamicskét, de ez a kijelentő mód.H...

Gyerekvállalás: 22 hónap türelem az apától (38)
ann16 // 2010 // máj // 11

Érdekes dolgok ezek...Az orvosom szerint a sárgatest hormon nem csinál kárt...ezért ajánlják a szoptatós anyukáknak is. Átmegy az anyatejbe valamennyi belőle , én ezért nem szedte...

A nőgyógyász rémtörténete a tamponhasználatról (53)
durcika // 2010 // okt // 12

Msn címem: ojuna@windowslive.com email címem:ojuna@freemail.hu

A világ legkövérebb emberének utolsó esélye (23)
ImpresszumMédiaajánlatAdatvédelemAz LifeNetwork kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva.a
A LifeNetwork szerkesztősége környezetbarát, hőszivattyús irodaházban működik.