fülfül-orr-gégészetgyermekegészségzenei halláswilliams-beuren

Mindannyian abszolút hallással születünk?

[origo] | 2009. 09. 30., 16:59
A zene szeretete nem az abszolút halláson múlik, a botfülü emberben is erős érzelmeket generál a muzsika. De a zene művelése még ennél is többet adhat, hisz aki hangszeren játszik vagy énekel nem csak ezeket az említett érzelmeket élheti meg, de a kreativitása is szabad utat kap. Zenei hallásunk szempontjából pedig az első évek sorsdöntőek -  még az abszolút hallás génjét hordozó gyerekeknél sem fejlődik ki a képesség, ha négy éves koruk előtt nem részesülnek zenei képzésben.
Forrás: iStockphoto

Manóarc és abszolút hallás

Érdekes jelenség, hogy a Williams-Beuren szindrómában szenvedő emberek túlnyomó többségének abszolút hallás van. A betegség a 7. kromoszóma génállománya egy részének kiesése miatt jön létre. A betegeknek egyebek között jellegzetes manószerű arcuk van, szellemileg visszamaradottak, a szív-érrendszeri betegségekre fokozottan hajlamosak, kézügyességük pedig kifejezetten rossz. Közülük viszont - elenyészően kevés kivétellel - még azok is abszolút hallással rendelkeznek, akik nem részesültek hatéves koruk előtt zenei képzésben!

Az abszolút hallással rendelkezők arányát illetően eltérőek a statisztikák.  Létezik olyan felmérés, amely szerint tízezerből egy ember birtokolja ezt a képességet, de Európában és Amerikában 3 százalékra teszik a gyakoriságát.

Abszolút hallásnak nevezzük, ha valaki úgynevezett referenciahang - viszonyítási alap - segítsége nélkül képes azonosítani bármely hallott zenei hangot. Ezzel szemben a relatív hallás az a képesség, amikor valaki például csak a normál zenei A hang meghallgatását követően  képes megállapítani a további hangok magasságát, hangfekvését. Vagyis tulajdonképpen kiszámítja a referenciahang és a hallott hang közötti távolságot.

A zenei pályát választók körében természetesen nem ritka a képesség, bár meglepő módon az abszolút hallás nem feltétlenül előnyös egy zenész számára. A jó muzsikus ugyanis bármely hangfekvésben képes eljátszani egy adott darabot, neki a hangok közötti távolságra kell, így a relatív hallásnak nagyobb hasznát veszi.

 

Zenei képzés négyéves kor előtt

 

Egyelőre nem tudni biztosan, hogy az abszolút hallás genetikailag meghatározott-e. Egyes kutatók szerint nincs köze a génekhez, minden ember veleszületett tulajdonsága, azonban csak azoknál fejlődik ki, illetve marad fenn, akik már négyéves koruk előtt zenei képzésben részesülnek.


A másik oldal viszont azt állítja, hogy a négyéves korukat megelőzően zenei képzést kapók körében is csupán 50 százalékos az abszolút hallás előfordulása, ami arra utal, hogy a nevelésen kívül genetikai tényezőknek is szerepük lehet a kialakulásában. Ebben az esetben a képesség valószínűleg testi kromoszómához kötött domináns tulajdonság, amely azonban csak megfelelő körülmények (nevelés, zenei képzés) hatására jelenik meg.

 

Az abszolút hallás mérése és "fejlesztése"

 

Az abszolút hallás mérése során az egyénnek különböző hangokat játszanak le, és felszólítják, hogy nevezze meg azokat. Újabban a reakcióidőt is mérik, ami tovább szűkíti az igazán jó képességüek körét.

Léteznek ugyanis olyan emberek, akiknek csak bizonyos hangokra van "abszolút hallásuk". Például a normál zenei A hangot bármikor képesek felidézni magukban, és ehhez képest kiszámítják a hallott hang távolságát. A reakcióidő mérésével azonban ez tetten érhető, hiszen a valódi abszolút hallás birtokosa gondolkodás nélkül mondja a választ, míg a fent leírt (egyébiránt szintén zseniális) képességgel rendelkező egyén pár másodpercig gondolkozik a válaszon.

Olyan zenészek is léteznek, akiknek fő hangszerükre van abszolút hallásuk. Például néhány zongorista gond nélkül azonosítja a zongorán leütött hangokat, míg más hangszerek esetében ez a képessége nem működik.

Egy valamiben megegyeznek a vélemények: az abszolút hallás nem fejleszthető a kritikus négy-hatéves életkor után. A relatív hallás illetve az egy-egy hangra vonatkozó abszolút hallás fejlesztése azonban nincs korhoz kötve.

hirdetés

Ajánlat

Hirdetés

Nap tippje

Forrás: iStockphoto

Sót a szájba!

Torokfájásra, szájfekélyre vagy egyszerűen csak a fertőzések megelőzésére remek megoldás a sós vizes öblögetés.

Még több tipp »

Legújabb hozzászólás

Legolvasottabb cikkek

Erika0000 // 2011 // okt // 02

Az én apukámnak izületi gyulladása volt,ujjak,váll,könyök,forgó,térd,boka,már alig tudott mozogni.Elmentünk magán orvoshoz és felirt olyan fájdalomcsillapitó gyulladáscsökkentőt am...

Túladagolja az országot a vitaminguru (142)
Zsombi // 2010 // jan // 07

Ez a cikk odab*sz... ilyet hogy lehet irni?! Elmegz az ember esze... Én alig várom, hogy tél legyen és nagyokat havazzon é lapátolhassam! Csiki vagyok és ittt szokott is lenni hó :...

7 ok a hólapátolás ellen (20)
Szilvi75 // 2010 // feb // 23

Bocsánat, most látom csak, hogy hölgy írta a cikket. Még szomorúbb vagyok, már csak a cím miatt is. Egy kérdőjel a végén esetleg javított volna valamicskét, de ez a kijelentő mód.H...

Gyerekvállalás: 22 hónap türelem az apától (38)
ann16 // 2010 // máj // 11

Érdekes dolgok ezek...Az orvosom szerint a sárgatest hormon nem csinál kárt...ezért ajánlják a szoptatós anyukáknak is. Átmegy az anyatejbe valamennyi belőle , én ezért nem szedte...

A nőgyógyász rémtörténete a tamponhasználatról (53)
durcika // 2010 // okt // 12

Msn címem: ojuna@windowslive.com email címem:ojuna@freemail.hu

A világ legkövérebb emberének utolsó esélye (23)
ImpresszumMédiaajánlatAdatvédelemAz LifeNetwork kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva.a
A LifeNetwork szerkesztősége környezetbarát, hőszivattyús irodaházban működik.