lázbelgyógyászatgyermekegészség

Add meg magad a láznak!

[origo] | 2009. 09. 27., 11:03
A lázat nem szabad azonnal elnyomni, még ha a reklámok az ellenkezőjéről is próbálnának meggyőzni. Lázcsillapítás helyett támogatnod kell a szervezeted, hogy a testhőmérséklet megemelésével minél hamarabb lekűzdhesse a kórokozókat.
Forrás: AFP

Lázmérő történelem

A svéd Astronom Celsius 1742-ben a lázmérésre egy olyan higanymérőt ajánlott, melyet 100 fokig terjedő skálára osztott fel. Két végpontja a víz fagyás-, illetve forráspontja. 267 év múltán még számos hőmérő ezen elv alapján működik - bár az új jogszabályok a higany mérgező hatása miatt tiltják forgalomba kerülésüket.

Az analóg hőmérő alternatívájaként jelentek meg az elmúlt évtizedben a digitális lázmérők. Ezek elemmel működnek, és egy kijelzőn jelenítik meg a mért hőmérsékletet. Egyes hőmérők hangjelzést is adnak, ha vége a mérésnek.

Mindkét hőmérőtípussal elvégezhető a mérés a végbélnyílásban, a hónaljban és a szájban. Gyerekeknél elterjedőben a fülben végzett lázmérés is. A füllázmérők a dobhártyán infravörös méréssel állapítják meg a testhőmérsékletet. A dobhártya az ereken keresztül kapcsolatban áll ugyanis a "hypothalamus"-szal, a testhőmérsékletet szabályozó központtal. Ezzel a mérési módszerrel helyettesíthető a végbélnyíláson keresztül történő lázmérés.

Jó tudni: a szájban és hónaljban mért adatok általában 0,5 Celsius-fokkal alacsonyabbak, mint a végbélben mértek.

Amikor a lázat rögtön csillapítani kell

A szervezet védekezőrendszere 37,5 fok körül a legaktívabb. Ezért a mérsékelt, a szervezetet nem túlságosan terhelő láz csillapítása felesleges. Kivételt képeznek a szabály alól a gyermekek, a cukorbetegek, a lázgörcsre érzékeny idős, beteg emberek, labilis keringésű, legyengült sorvadt betegek, agyi organikus betegségben szenvedők és a terhesek. Náluk még a mérsékelt lázat is gondosan csillapítani kell!

Ajánlat

 

A lázat legegyszerűbben úgy képzelhetjük el, hogy szervezetünkben valaki felcsavarja a termosztátot. Ez a "termosztát" a köztiagyban lévő központi hőszabályozó rendszer. A "felcsavarás" következtében növekszik a hőtermelés, valamint csökken a hőleadás, következésképpen emelkedik a testhőmérséklet.

 

Kialakulási mechanizmusa szerint kétféle láztípust különböztetünk meg. A centrális láz a központi idegrendszer elváltozásai miatt jön létre: például sérülés, daganat okozza. Ilyenkor maga a termosztát sérül. Pirogén láz esetén viszont valamilyen külső hatás, például fertőzések, daganatszétesés, immunproblémák miatt pirogén, azaz lázkeltő anyagok jutnak a keringésbe, eljutva így a termosztáthoz, amit magasabb fokra csavarnak.

 

Ráér az a lázcsillapító!

 

37,5 °C-ig normál testhőmérsékletről beszélünk, 37,6-38 °C-nál hőemelkedést mérhetünk, efölött pedig egyértelműen lázról van szó. A láz azt jelzi, hogy anyagcsere-folyamataid felgyorsultak: szervezeted így aktivizálja védekező mechanizmusát, hogy gyorsan megszabaduljon a kóros sejtektől, idegen betolakodóktól.

 

A testidegen sejtek (baktériumok, vírusok, daganatsejtek...) ugyanis a 37 foknál magasabb hőmérsékleten könnyebben szétesnek, kiürülnek. Eközben sokféle toxin (méreganyag és anyagcseretermék) is felszabadul belőlük, ami enyhébb mérgezésre emlékeztető tüneteket idéz elő: rossz közérzetet, fáradékonyságot, étvágytalanságot, fejfájást, szédülést, szapora pulzust és légzést.

 

A fentiek szellemében 39°C alatti láznál nem kell rögtön bevenned a lázcsillapítót! Csak akkor használj gyógyszert, ha huzamosabb ideje lázas vagy, lázgörcs jelentkezett, illetve 39 °C-nál magasabbra szökik fel testhőmérsékleted! Ugyanakkor 40 Celsius-fokos láznál mindenképp fordulj orvoshoz, hiszen a láz megterheli a keringést és az idegrendszert, gyengíti a szívet! A 41 °C feletti láz pedig egyenesen életveszélyes!

 

Hogyan csillapítsd jól a lázad?

 

A lázcsillapítás sikere legalább fele részben azon múlik, hogy kellő folyadékot fogyasztasz-e, hiszen a heves légzés következtében sok vizet párologtatsz. Elsősorban vizet és herbateát igyál, amelyek ne legyenek se túl melegek, se túl hidegek.

 

Nehezen csillapítható láz esetén igen hasznosak a fizikális lázcsillapítás módszerei. Ezek a hőelvonás elvén alapulnak. Hűtőborogatáskor (priznic) egy langyosvizes lepedőbe kell a nyaktól lefelé a teljes testet becsavarni, efölé pedig egy száraz réteget tegyél. Ezt negyedóránként, vagy a lepedő átmelegedésekor cserélned kell. Csak csukló és homlok borogatása semmit sem ér!

 

Csökkenti viszont a lázat a vádliborogatás. Használj hozzá benedvesített - szobahőmérsékletű - pamuttörülközőt, amit a vádlid köré kell tekerni! Fedd be száraz törülközővel! Ezt a borogatást csak meleg lábak esetén alkalmazd, ugyanis, ha hideg a kezed és lábad, akkor vérkeringési zavarod van, s még tovább fokozhatod a megfázást. Ebben az esetben a fent említett módon a mellkasra tegyél inkább borogatást.

 

Jól bevált módszer a hűtőfürdő is. A beteget kellemesen meleg vízbe ültetjük, majd fokozatosan hideg víz hozzáadásával hűtjük a fürdővizet, amíg a testhőmérsékleténél hűvösebb nem lesz, kb. 29-30 fokos.

 

A fizikális lázcsillapítás alatt ne nyiss ablakot! Mind a borogatást, mind a hűtőfürdőt addig kell alkalmaznod, amíg a láz 38 fok alá nem csökken!

 

Fontos továbbá, hogy a lázas betegeb ne bújj meleg takaró alá, elég egy vékony pizsama, takaró: így nem akadályozod a bőrön keresztül történő hőleadást sem. Ne szedj antibiotikumot orvosi utasítás nélkül, hiszen az antibiotikum nem lázcsillapító, nem kellő okkal, adagban illetve ideig alkalmazva csak ártasz vele!

 

Rejtélyes lázak

 

A gyógyszeres és fizikális lázcsillapítás módszereit kombinálva a legtöbb makacs lázat csillapítani tudjuk. A láz mögött állhatnak azonban pszichés okok is (kimerültség, idegesség), de ezt a diagnózist csak akkor fogadják el az orvosok, ha a többi okot már kizárták. Ebben az esetben gyakorta használják az úgynevezett Holló-próbát: a lázcsillapítóra nem reagáló láz a nyugtatótól megszűnik.

 

Főképpen a kórházban fekvő és egyszerre többféle gyógyszert szedő betegeknél jelentkezhet pirula okozta láz, ami tulajdonképpen egy allergiás reakció.

 

Az emberek körülbelül 1 százalékánál pedig előfordul olyan időszak is, amikor bár panaszmentesek, hosszan tartó ideig állandó hőemelkedésük van, de annak okát hiába keresik. Az esetek zömében azután a hőemelkedés spontán elmúlik. Érdekes módon ez a jelenség a fiatal, húszas éveikben járó nők körében gyakoribb, s hormonális oka éppúgy lehet, mint életmódbeli: ez a korszak meglehetősen stresszesnek tekinthető.

 

Dr. Balaicza Erika belgyógyász, homeopata


 

12
hirdetés

Ajánlat

Hirdetés

Nap tippje

Forrás: iStockphoto

Sót a szájba!

Torokfájásra, szájfekélyre vagy egyszerűen csak a fertőzések megelőzésére remek megoldás a sós vizes öblögetés.

Még több tipp »

Legújabb hozzászólás

Legolvasottabb cikkek

Erika0000 // 2011 // okt // 02

Az én apukámnak izületi gyulladása volt,ujjak,váll,könyök,forgó,térd,boka,már alig tudott mozogni.Elmentünk magán orvoshoz és felirt olyan fájdalomcsillapitó gyulladáscsökkentőt am...

Túladagolja az országot a vitaminguru (142)
Zsombi // 2010 // jan // 07

Ez a cikk odab*sz... ilyet hogy lehet irni?! Elmegz az ember esze... Én alig várom, hogy tél legyen és nagyokat havazzon é lapátolhassam! Csiki vagyok és ittt szokott is lenni hó :...

7 ok a hólapátolás ellen (20)
Szilvi75 // 2010 // feb // 23

Bocsánat, most látom csak, hogy hölgy írta a cikket. Még szomorúbb vagyok, már csak a cím miatt is. Egy kérdőjel a végén esetleg javított volna valamicskét, de ez a kijelentő mód.H...

Gyerekvállalás: 22 hónap türelem az apától (38)
ann16 // 2010 // máj // 11

Érdekes dolgok ezek...Az orvosom szerint a sárgatest hormon nem csinál kárt...ezért ajánlják a szoptatós anyukáknak is. Átmegy az anyatejbe valamennyi belőle , én ezért nem szedte...

A nőgyógyász rémtörténete a tamponhasználatról (53)
durcika // 2010 // okt // 12

Msn címem: ojuna@windowslive.com email címem:ojuna@freemail.hu

A világ legkövérebb emberének utolsó esélye (23)
ImpresszumMédiaajánlatAdatvédelemAz LifeNetwork kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva.a
A LifeNetwork szerkesztősége környezetbarát, hőszivattyús irodaházban működik.