lúdtalpmozgásszervgyermekegészség

Mikor és mitől alakul ki a lúdtalp?

[origo] | 2009. 09. 24., 11:56
Velünk született vagy szerzett elváltozás? Miért fáj a lúdtalpas láb? Hogyan korrigálható?
Forrás: [origo]

Lúdtalp

Amikor a talp érintkezik a talajjal...

A hosszanti lábboltozat süllyedése általánosságban a láb szalagrendszerének gyengesége vagy a túlzott terhelés következménye. Bármely ok áll is a háttérben, ilyenkor a belboka körüli szalagok kilazulnak, és így a terhelés már nem merőlegesen tevődik át a lábszárról az ugrócsontra, hanem ferdén befelé (medialisan), és lefelé irányuló erő hat rá.

Emiatt az ugrócsont és a belboka a talaj felé közeledik, így a hosszanti boltozatban a talaj felé tekintő domborulat jelenik meg ==súlyos esetben a talp teljes felszíne érintkezik járáskor a talajjal.

A harántboltozat szintén a szalagok gyengeségének vagy a terhelés fokozódásának hatására süllyed meg.

Lábunk két boltozattal rendelkezik: egy hosszanti és egy harántboltozattal. A hosszanti boltozatot alkotó ívek a sarokcsonttól az egyes lábközépcsontok végéig, a lábujjak tövéig húzódnak. Az ívek különböző magasságúak: a nagylábujjhoz vezető a legmagasabb, a kislábujjhoz vezető a legalacsonyabb. A harántboltozat a lábközépcsontok végénél (az ujjak tövében) lévő párnás résznek megfelelően húzódik.

A láb boltozatos szerkezetét passzívan szalagok és kötőszövetes lemezek, aktívan pedig izmok tartják fenn. Mindkét boltozat ívének ellapulása panaszokhoz vezet. A köznyelvben általában a hosszanti boltozat süllyedését nevezik lúdtalpnak.


Miért fáj?


A boltozatok deformálódásával a láb mozgatását végző izmok folyamatosan feszülnek. (Az izmokat leegyszerűsítve úgy képzelhetjük el, mint zsinegeket két csont között kifeszítve.)

Ez az izomfeszülés fájdalomhoz vezet, ami akár a lábtól távolabb, a lábszáron is jelentkezhet. Sőt, a láb ízületeinek deformálódását az alsó végtag más ízületei megpróbálhatják kompenzálni, így akár a térd és a csípő területén is jelentkezhet fajdalom.

 

A másik fő fájdalomforrás a csontok egymáshoz viszonyított elmozdulása, így ugyanis a korábban nem terhelt területekre eső nyomás porckopás (arthrosis) kialakulásához vezethet.


Lúdtalp kisgyereknél, serdülőnél, felnőttnél


Lúdtalpat okozhat kisgyerekek esetében, ha túlságosan korán erőltetik náluk a járás megkezdését, ilyenkor ugyanis a láb szalagrendszere még nem elég erős ahhoz, hogy masszív lábboltozatokat alakítson ki. A boltozatok ugyanis csak a járás megkezdésekor alakulnak ki. A csecsemők lába lúdtalpasnak tűnik, azonban a diagnózis csak már járó gyermekre mondható ki.

 

Serdülőkorban általában a láb túlzott terhelésével járó sportok vezetnek lúdtalp kialakulásához, míg felnőttkorban a sok állással járó munka (pl. pincér). Az elhízás minden életkorban jelentős szerepet játszik a lúdtalp létrejöttében.

 

Gyermekkorban elsősorban lábizom-erősítő feladatokkal kezelhető az elváltozás, serdülőkortól pedig talpbetétekkel tehermentesíthető a túlterhelt, deformált lábboltozat.12
hirdetés

Ajánlat

Hirdetés

Nap tippje

Forrás: iStockphoto

Sót a szájba!

Torokfájásra, szájfekélyre vagy egyszerűen csak a fertőzések megelőzésére remek megoldás a sós vizes öblögetés.

Még több tipp »

Legújabb hozzászólás

Legolvasottabb cikkek

Erika0000 // 2011 // okt // 02

Az én apukámnak izületi gyulladása volt,ujjak,váll,könyök,forgó,térd,boka,már alig tudott mozogni.Elmentünk magán orvoshoz és felirt olyan fájdalomcsillapitó gyulladáscsökkentőt am...

Túladagolja az országot a vitaminguru (142)
Zsombi // 2010 // jan // 07

Ez a cikk odab*sz... ilyet hogy lehet irni?! Elmegz az ember esze... Én alig várom, hogy tél legyen és nagyokat havazzon é lapátolhassam! Csiki vagyok és ittt szokott is lenni hó :...

7 ok a hólapátolás ellen (20)
Szilvi75 // 2010 // feb // 23

Bocsánat, most látom csak, hogy hölgy írta a cikket. Még szomorúbb vagyok, már csak a cím miatt is. Egy kérdőjel a végén esetleg javított volna valamicskét, de ez a kijelentő mód.H...

Gyerekvállalás: 22 hónap türelem az apától (38)
ann16 // 2010 // máj // 11

Érdekes dolgok ezek...Az orvosom szerint a sárgatest hormon nem csinál kárt...ezért ajánlják a szoptatós anyukáknak is. Átmegy az anyatejbe valamennyi belőle , én ezért nem szedte...

A nőgyógyász rémtörténete a tamponhasználatról (53)
durcika // 2010 // okt // 12

Msn címem: ojuna@windowslive.com email címem:ojuna@freemail.hu

A világ legkövérebb emberének utolsó esélye (23)
ImpresszumMédiaajánlatAdatvédelemAz LifeNetwork kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva.a
A LifeNetwork szerkesztősége környezetbarát, hőszivattyús irodaházban működik.